Puigdemont, discuție despre autonomie cu deputați danezi

 Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Carles Puigdemont s-a întâlnit marţi la Copenhaga cu deputaţi danezi, cu care a discutat despre criza instituţională din Catalonia şi statutul Groenlandei şi al Insulelor Feroe, teritorii autonome ale Danemarcei, relatează AFP.

Puigdemont, inculpat în Spania pentru "revoltă" şi "instigare", a sosit cu o zi înainte în ţara scandinavă, prima sa deplasare în străinătate de la exilul său voluntar în Belgia la sfârşitul lunii octombrie. 

El a fost invitat de Magni Arge, ales al partidului separatist Tjodveldi ("Republica") şi observator în timpul referendumului catalan de autodeterminare interzis de Madrid în octombrie.

Întâlnirea s-a ținut cu ușile închise

Întâlnirea cu uşile închise a început la 11:30 (10:30 GMT) într-un birou din parlamentul danez.  

Reprezentanţii ale căror partide fac parte din coaliţia guvernamentală de centru-dreapta condusă de prim-ministrul liberal Lars Lokke Rasmussen au refuzat să participe la această întâlnire, precum şi cele două formaţiuni cu cel mai mare număr de mandate în "Folketing" (parlamentul danez), Partidul Social-Democrat şi Partidul Popular danez (populist, antiimigraţie). 

Unii au invocat motive legate de calendar, alţii au spus că nu vor să se amestece în afacerile interne ale Spaniei.

Holger K. Nielsen, la întâlnire, dar ”fără a fi de acord” cu Puigdemont

Fostul şef al diplomaţiei daneze din partea Partidului Popular Socialist (SF, stânga), Holger K. Nielsen, a anunţat că va participa, dar "fără a fi de acord" cu liderul separatist catalan. 

Deputata şi fost prim-ministru groenlandez Aleqa Hammond şi-a anunţat de asemenea participarea.  

La un colocviu desfăşurat luni la Universitatea din Copenhaga, Carles Puigdemont a lăudat politica daneză faţă de fostele sale colonii, Groenlanda şi Insulele Feroe, cărora le-a fost acordată o largă autonomie încă din anii 1950 şi care în perspectivă s-ar putea îndrepta spre autodeterminare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel