Protocol PÎCCJ - SRI. Victor Alistar (CSM), CONSTERNAT: Gravitate ABSOLUTĂ!

Victor Alistar, membru CSM, a comentat conținutul protocolului dintre SRI și PÎCCJ. 

”Sunt consternat după ce am citit acest protocol care are o serie de prevederi absolut înafara oricărui cadru constituțional, din punctul meu de vedere. O analiză serioasă trebuie făcută la nivelul CSM și nu am niciun fel de îndoială că o asemenea analiză se va face în interesul justiției și a ordinii constituționale. Aș vrea să vă atrag atenția asupra câtorva elemente: la articolul 3, litera g, se spune clar, evident, negru pe alb, în text: `echipe operative mixte în baza planurilor comune, în vederea documentării faptelor privind infracțiunile`. Adică sunt activități de natura cercetării penale, strict interzise SRI, prin legile sale. La acest protocol, la nivel declarativ, sunt înșirate o serie întreagă de acte normative și la articolul 1 o serie întreagă de principii, prevederile din conținutul protocolului contravin. Aș vrea să vă atrag atenția asupra articolului 6: 

”PÎCCJ, culegător de informații pentru SRI?”

Este obligația Parchetului față de SRI. Ce poate să prelucreze Parchetul decât activități din competența sa legală, conform legii 304, și a Codului de Procedură Penală? Cauze penale!

Mai mult, la articolul 7 vreau să vă atrag atenția asupra unui text și anume `pune la dispoziția SRI, din oficiu sau la cererea Serviciului, informații, care prin natura lor, prezintă interes operativ pentru SRI`. Am transformat Parchetul în culegător de informații pentru SRI? În ce manieră obține Parchetul aceste date? În cadrul verificărilor preliminare pentru acțiuni sau în cadrul anchetelor penale? 

”Element cu gravitate absolută”

Activități de natura cercetării penale mai sunt prevăzute și la articolul 12 și un element cu gravitate absolută... la dispozițiile finale se spune că prin decizia conducătorilor celor două instituții, în funcție de evoluția fenomenului infracțional și a elementelor concrete, pot să se extindă și la alte arii, față de cele care erau stabilite în articolul 2, cu condiția să respecte prevederile protocolului. Adică au deschis posibilitatea nelimitată și la alte aspecte. Este esențial de verificat cum s-a pus în aplicare” a spus Victor Alistar, membru CSM, la Antena 3. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel