Protestul împotriva grațierii, în presa internațională

Imagine de la protestul de miercuri din Piața Victoriei
Imagine de la protestul de miercuri din Piața Victoriei

Sute de persoane au protestat miercuri în fața Guvernului față de amendarea unei legi care prevede grațierea anumitor persoane pentru fapte de corupție, scrie presa internațională.

Potrivit The Associated Press, peste 1.000 de persoane au manifestat în faţă Guvernului. 

Unele au agitat steaguri NATO şi ale Statelor Unite pe lângă ale României şi UE şi au strigat "Trebuie să apărăm ţară de hoţi!". Pe măsură ce lumea s-a adunat, Piaţa Victoriei a fost blocată. 

Proteste mai mici au avut loc la Constanţa, Cluj, Sibiu şi Braşov, scrie AP. 

La un moment dat, la mitingul de la Bucureşti s-a cântat imnul naţional cu luminile de la telefoane aprinse. 

Preşedintele Klaus Iohannis, care nu este membrul vreunei formaţiuni, s-a declarat "neplăcut surprins" în urmă votului. 

Sute de mii de persoane au protestat în iarnă, după ce Guvernul a încercat să scoată de sub incidenţa penală anumite fapte de corupţie, obligând Guvernul să-şi retragă ordonanţă, notează AP. 

România este considerată unul dintre cele mai corupte state UE, iar Bruxellesul ţine sistemul judiciar român sub o monitorizare specială, scrie Reuters, care adaugă că Comisia Europeană (CE) a lăudat în mai multe rânduri progresele înregistrate în lupta împotriva corupţiei, dar a notat tendinţa Parlamentului de a slabi legislaţia în acest domeniu. 

Reuters scrie că în urmă cu trei luni, coaliţia aflată la putere a fost nevoită să retragă un decret care slăbea lupta împotriva corupţiei şi să remanieze Cabinetul.

Jurnalişti de la Reuters au văzut peste 1.000 de oameni în Piaţă Victoriei, "epicentrul" protestelor anterioare. În alte oraşe din ţară au manifestat, de asemenea, sute de persoane. 

Guvernul a anunţat că nu susţine amendamentele, însă era neclar dacă membrii coaliţiei la putere - PSD şi ALDE - le vor susţine în Parlament. 

În formă iniţială, proiectul legii de graţiere viza toate condamnările de până la cinci ani, mai puţin pentru fapte de corupţie, violenţă, trădare, genocid şi alte infracţiuni grave, dar şi recidivă. 

Amendamentele au fost iniţiate în principal de senatorul PSD Nicolae Şerban şi senatorul în opoziţie Traian Băsescu, fostul preşedinte al ţării.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel