Protest la Chișinău împotriva schimbării sistemului electoral

Diana Popescu / 15 mai 2017 / 09:02 Salveaza PDF Comentarii

Peste 5.000 de persoane au protestat duminică în fața parlamentului de la Chișinău împotriva schimbării sistemului electoral din Republica Moldova, la apelul societății civile și al mai multor partide neparlamentare, potrivit Radio Chișinău.

Mitingul a durat două ore, iar manifestanții au promis să revină cu un nou protest peste două săptămâni, la 28 mai, dacă până atunci parlamentul nu va retrage proiectele de modificare a sistemului de vot de pe agenda sa.

Cu pancarte și drapele în mâini, oamenii au scandat "Nu uninominalului!", "Nu schimbăm sistemul, va schimbăm pe voi!" "Rușine!" și "Noi nu cedăm!" și au cerut retragerea definitivă a inițiativelor de modificare a sistemului electoral și păstrarea modalității actuale de vot.

Săptămâna trecută, reprezentanții societății civile au organizate proteste zilnice împotriva proiectului de modificare a sistemului electoral votat de democrați și socialiști, în primă lectură, cu zece zile în urmă.

Reprezentanții Partidului Democrat, aflat la putere în Republica Moldova, au propus anterior modificarea Codul Electoral și trecerea la sistemul de vot uninominal.

Președintele Igor Dodon a afirmat că este necesar să se treacă la sistemul electoral mixt care presupune alegerea pe liste de partid a jumătate din numărul deputaților, iar cealaltă jumătate să fie aleasă pe circumscripții electorale uninominale.

Parlamentul a aprobat într-o primă lectură comasarea celor două proiecte de lege elaborate de democrați și socialiști cu privire la amendarea Codului Electoral al Republicii Moldova, care i-ar avantaja pe democrați și socialiști la alegerile parlamentare de anul viitor.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27