Protest în benzinării. Chirieac: Întreaga activitate economică și socială ar putea fi blocată

Sursă foto: Pexels (Skitterphoto)
Sursă foto: Pexels (Skitterphoto)

Analistul politic Bogdan Chirieac consideră că acest mod de protest, început în Târgu Jiu, s-ar putea extinde, periclitând activitatea economică. 

”Este o formă nefericită de protest. De ce spun că este nefericită... Pentru că alți cetățeni care doresc să alimenteze nu mai au posibilitatea să o facă și poate au nevoie de mașinile lor, pentru că, în România, transportul în comun este un lux, ca să spunem așa. Inclusiv în București. Știți bine că Bucureștiul, practic, nu are transport în comun. Linia de metrou s-a extins foarte puțin și acoperă cât acoperă. Dacă doresc să demonstreze, nu au decât să demonstreze la Guvern, la Cotroceni, dar nu în felul acesta. 

Oricum, să știți că, după modelul din Târgu Jiu, eu mă aștept ca tipul ăsta de protest să se extindă și în alte localități din țară. Dacă în București se blochează stațiile de benzină și în marile orașe, întreaga activitate economică și socială e blocată”, a afirmat Bogdan Chirieac într-o intervenție la România TV. 

Șoferii au blocat pompele

Acţiunea face parte din evenimentul "Proteste in toată țara contra prețului carburantului!”, anunțat pe rețelele de socializare. Aproximativ 200.000 de persoane și-au anunțat participarea la protest. Evenimentul final ar urma să aibă loc joi, 30 iunie 2022, începând cu ora 12:00. Până atunci, în mai multe benzinării din toată ţara șoferii blochează pompele.

Mai mulți șoferi protestează, în această după-amiază, în benzinării din Târgu Jiu şi Cluj. Aceștia au blocat pompele, nemulțumiți de prețul ridicat al carburanților, potrivit Antena 3. “E timpul să facem ceva, ieșiți în stradă, blocați pompele! Este imposibil și inadmisibil că într-o țară ca România prețul carburantului să depășească 9 lei/litru. Share masiv ca să vadă țoață lumea și să stabilim ce și când vom face. La 121$ pe baril este imposibil că prețul să depășească 9lei/litri ( unde jumătate din acești bani merg către stat) Noi facem ceva !”, este mesajul transmis de organizatori.

Se trage de timp şi se alimentează cu maxim 1 litru

Una dintre metodele de protest sugerate, ar fi ca șoferii să genereze un blocaj în benzinării, prin tragere de timp. Se trage maşina la pompă şi, într-un ritm cât mai lent posibil, se spală întâi parbrizul, apoi se alimentează cu maximum un litru de combustibil. Se merge apoi la casă şi se face plata cu monede. După ieşirea de la pompă, șoferul se asează din nou la coadă şi repetă schema de cât mai multe ori. Cea mai ieftina benzina a ajuns la aproape 9 lei/ litru, iar motorina se apropie de 10 lei/litru. "Prima zi în care facem ceva, hai să fie ceva remarcabil. Nu alimentaţi marţi sau joi pentru a recupera ziua de miercuri! Luați atitudine şi nu mai jucați cum vă cântă statul şi hoții din țara asta. Evitați să folosiți mașinile, doar în cazuri extreme şi la nevoie, evitați să alimentați şi încercați să folosiți motorina care v-a mai rămas, doar împreună putem să facem ceva.”, mai transmite organizatorul protestului.

În 2022, benzina s-a scumpit cu 2 bani/zi. Acciza majorată de la 1 ianuarie, plus scumpirea barilului de petrol sunt principale motive ale majorării costurilor. În doar două săptămâni, un plin de benzină sau de motorină s-a scumpit cu 25, chiar 30 de lei. Analiștii economici spun că prețurile vor continua să crească și preconizează că, în doar câteva luni, litrul de carburant va sări de pragul de 7 lei. Citește mai multe AICI

Pe ce cheltuie banii o gospodărie din România

România a experimentat perioade de criză mult mai dese decât statele occidentale, arată consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Fostul purtător de cuvânt al BNR arată că fenomenul inflației este generalizat ”din America până în Japonia”.

”Noi am importat inflația și trăim cu un ciclu inflaționist, din ianuarie 2021”, a explicat el. 

Vasilescu spune că statele occidentale se raportează la criza din 1971.

”Atunci a fost o criză care a avut tot cauze energetice. Petrolul, care a fost tot timpul ieftin, costa 2 dolari barilul, dintr-o dată a făcut explozie. Au mai fost și sancțiunile statelor OPEC pentru SUA și am văzut în America cozi la benzină mai ceva ca la noi, în anii 70-80”, spune Vasilescu. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel