Protest diaspora. Cele mai importante momente Live text + Video

Protest diaspora, 10 august - Românii s-au strâns în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pentru protestul anunţat pe reţelele de socializare. Vedeți aici cele mai importante momente din timpul desfăşurării protestului din Capitală.


LIVE Protest Diaspora - 10 august 2018 - Piața Victoriei

----------------------------------------------------------------------

UPDATE 23.50 - Jandarmii au intervenit, vineri seară, pentru evacuarea Pieţei Victoriei, după ce membri ai forţelor de ordine au fost agresaţi de mai multe persoane. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente. Forţele de ordine au format cordoane, pentru a nu permite revenirea oamenilor în Piaţa Victoriei.

În mai multe zone din vecinătatea Pieţei Victoriei continuă confruntările dintre jandarmi şi grupuri de persoane agresive, putând fi auzite zgomotele provocate de petarde şi grenade lacrimogene. Mai multe grupuri de persoane care se manifestă paşnic discută cu jandarmii, care încearcă să-i convingă să nu revină în piaţă. Protestatarii rămaşi pe străzile din jurul pieţei continuă să scandeze "Nu plecăm, nu plecăm". 

UPDATE 23.35 - Jandarmii au intervenit, vineri seară, pentru a evacua Piaţa Victoriei, după ce reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost agresaţi. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente. În mai multe zone din vecinătatea Pieţei Victoriei continuă confruntările dintre jandarmi şi grupuri de persoane agresive. 

UPDATE 23.30 - Jandarmii care au fost loviţi, vineri seară, în Piaţa Victoriei, sunt evaluaţi de medici, unii având plăgi la cap, a declarat, pentru Agerpres, coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa. "Îi evaluăm. Unii au plăgi la cap şi o să îi ducem la spital după aceea. Spitalul Floreasca şi Spitalul Elias", a precizat medicul. 

În Piaţa Victoriei, la mitingul de vineri, au fost asistate medical 247 de persoane, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov. Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi. 

UPDATE 23.11 - O coloană de jandarmi a pătruns, vineri seară, în mulţimea care participă la protestul din Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului, un jandarm fiind agresat de mai multe persoane în timpul intervenţiei. 

UPDATE 23.00 - Au fost asistate medical 247 de persoane la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov. Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi. 

UPDATE 22.20 -  Noi incidente se înregistrează vineri seara la mitingul din Piaţa Victoriei între o parte a manifestanţilor şi forţele de ordine, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene. Dinspre manifestanţi au fost aruncate şi petarde către jandarmi iar aceştia au lansat mai multe grenade lacrimogene. 

O mare parte a protestatarilor a părăsit Piaţa Victoriei iar cei rămaşi sunt vehemenţi la adresa guvernului şi scandează injurii la adresa PSD. Protestatarii rămaşi sunt hotărâţi să continue manifestaţia în faţa Palatului Victoria şi scandează lozinci precum: "Nu plecăm, nu plecăm", "Unitate, unitate".

UPDATE 22.05 - Jandarmeria Română anunţă vineri seară că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului. "S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute", precizează Jandarmeria Română.

UPDATE 21.45 - Un număr de 172 de persoane a avut nevoie de îngrijiri medicale la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov. 

UPDATE 21.35 - Mai multe conflicte au izbucnit vineri la ora 21,00 între protestatarii din Piaţa Victoriei şi jandarmi pe latura dinspre Bulevardul Lascăr Catargiu. În faţa clădirii Guvernului sunt peste 60.000 de manifestanţi, potrivit unor surse. Mai mulţi protestatari s-au manifestat agresiv în timp ce oamenii au aprins lanternele telefoanelor cu ocazia intonării Imnului Naţional, iar jandarmii au intervenit cu gaze iritante şi lacrimogene. 

O parte din cei prezenţi au părăsit zona menţionată după care s-au întors scandând "Hoţii, hoţii", "Nu plecăm, nu plecăm". Pe o clădire din apropierea guvernului se proiectează mesaje precum "Noi suntem poporul", "Fără violenţă". 

UPDATE 21.30 - Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost redeschisă.

UPDATE 20.45 - Regia Autonomă de Transport Bucureşti a anunţat vineri, că, în contextul desfăşurării protestului organizat de Federaţia Românilor de Pretutindeni, traficul rutier în Piaţa Victoriei va fi restricţionat, iar circulaţia mijloacelor de transport din zonă va fi modificată. Detalii aici.

UPDATE 20.30 - O serie de incidente au avut loc în Piaţa Victoriei, iar jandarmii încearcă să disperseze mulţimea cu gaze iritante şi o maşină dotată cu un tun cu apă. Mai multe persoane au încercat să forţele gardurile, violenţele escaladând, iar jandarmii au folosit mai multe tipuri de gaze iritante, precum şi grenade cu gaze. 

UPDATE 20.25 - Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost închisă. Trenurile nu mai opresc în această staţie.

UPDATE 20.10 - Poliţiştii au restricţionat vineri seară traficul rutier şi pe Bulevardul Lascăr Catargiu, de la Piaţa Romană către Piaţa Victoriei, informează Brigada Rutieră a Capitalei. Măsura a fost luată în contextul extinderii protestului din Piaţa Victoriei.

UPDATE 19.50 - Traficul rutier a fost restricţionat vineri seară pe Bulevardul Nicolae Titulescu, de la intersecţia cu Bulevardul Banu Manta, şi pe strada Buzeşti - de la intersecţia cu strada Mircea Vulcănescu către Piaţa Victoriei, informează Brigada de Poliţie Rutieră. Restricţiile sunt cauzate de protestul din Piaţa Victoriei.

UPDATE 19.35 - Echipajele de prim ajutor SMURD au acordat asistenţă medicală, în intervalul orar 17,30-19,00, unui număr de 40 de persoane dintre cele aflate vineri după-amiază la mitingul din Piaţa Victoriei. Un alt jandarm a necesitat îngrijiri medicale după ce a fost lovit în zona feţei, informează ISU Bucureşti. Două persoane au dorit să fie transportate la spital, informează ISU Bucureşti. 

UPDATE 19.20 - Jandarmeria Română solicită participanţilor la protestul de vineri din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii şi să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţa. "Va rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţa! Pentru siguranţa voastră şi a tuturor! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunţat iniţial, pe reţelele de socializare, ca fiind unul paşnic. Recomandăm celor care intenţionează să se alăture protestatarilor din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violenţelor înregistrate în ultimele ore", scrie instituţia menţionată pe pagina sa de Facebook. 

UPDATE 19.00 - Proteste diaspora, 10 august, miting. #farapenali provoacă jandarmii să semneze - VIDEO

UPDATE 18.40 - Noi incidente între protestatari şi jandarmi. Oamenii încearcă să înlăture gardurile montate de către forţele de ordine. Jandarmii intervin cu spray lacrimogen. 

UPDATE ora 18.15 - Zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în primele ore ale desfăşurării protestului din Piaţa Victoriei. Detalii, aici.

UPDATE ora 18.10 - Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat vineri, la Antena 3, că "s-au folosit inclusiv pungi cu excremente, cu urină, care au fost aruncate către forţele de ordine, au fost aruncate de asemenea pietre rupte din carosabil, care nu au ajuns doar în capul jandarmilor, ci au lovit persoane care participau la adunarea publică. Colegii mei au fost nevoiţi, în momentul în care a fost rupt gardul de protecţie, să folosească şi spray-urile individuale de protecţie, pentru că au fost puşi într-o situaţie de pericol, iar legea permite jandarmului să utilizeze toate mijloacele pe care le are în dotare pentru a înlătura acea stare de pericol." 

UPDATE ora 18.00 - Au avut loc primele incidente la protest. Detalii şi video, aici.

UPDATE 17.52 - Dacian Cioloș a transmis un mesaj legat de miting. Mai multe, aici.

UPDATE 17.25 - Un jandarm a fost rănit la mitingul Diasporei, care se desfăşoară, vineri, în Piaţa Victoriei, el fiind transportat la spital. Cinci persoane au fost expuse la substanţele lacrimogene dispersate de către jandarmi la mitingul Diasporei, care se desfăşoară, vineri, în Piaţa Victoriei. Jandarmii au intervenit cu spray lacrimogen, după ce câţiva manifestanţi au încercat să arunce cu sticle cu apă.

Vezi și: Protest 10 august. Georgian Enache: Au aruncat pungi cu excremente


UPDATE ora 17.15 - Cinci persoane au fost expuse la substanţele lacrimogene dispersate de către jandarmi la mitingul Diasporei, care se desfăşoară, vineri, în Piaţa Victoriei. 

UPDATE ora 17.10 - Traficul rutier a fost deviat, vineri, pe Şoseaua Kiseleff către Piaţa Victoriei - de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu, ca urmare a protestului din faţa Guvernului. 

UPDATE ora 17.00 - Un grup de protestatari a încercat, din nou, să avanseze spre poarta de acces în curtea Guvernului, însă jandarmii au intervenit. 

UPDATE ora 16.30 - Jandarmii au intervenit cu spray lacrimogen, după ce câţiva manifestanţi au încercat să arunce cu sticle cu apă. Poliţia Rutieră şi echipajele de Jandarmerie redirecţionează maşinile care circulă în zonă. Câţiva dintre manifestanţii care s-au aşezat în faţa gardului de la intrarea în sediul Guvernului au început să huiduie. 

UPDATE ora 16.20: Un grup de protestatari se îndreaptă către poarta de intrare în curtea din faţa Palatului Victoria. Forţele de ordine sunt la faţa locului pentru a interveni. Traficul este blocat în Piaţa Victoriei. Autobuze RATB şi autoturisme au rămas blocate în mijlocul mulţimii de oameni.

UPDATE ora 16.15 - Protestatarii au blocat o parte dintre benzile de circulaţie ale uneia dintre arterele rutiere din Piaţa Victoriei. Jandarmii încearcă să ţină lucrurile sub control.

UPDATE ora 16.00 - Grupuri de oameni cu steaguri tricolore, unii îmbrăcaţi în costume populare, continuă să vină în alveola din mijlocul Pieţei Victoriei.

UPDATE ora 15.45 - O altă persoană a fost condusă la Poliţie deoarece dorea să participe la miting având asupra sa mai multe spray-uri cu vopsea (grafitti). Jandarmii au atenţionat persoana în cauză că nu poate participa la manifestaţie cu astfel de obiecte, însă aceasta, după ce s-a retras, ulterior a revenit în zonă. 

UPDATE ora 15.30 - Jandarmeria Română dezminte informațiile false potrivit cărora mașinile sunt blocate la intrarea în Capitală pentru a nu ajunge la miting.

UPDATE ora 15.15 - Piața scandează injurii la adresa Jandarmeriei Române după sustragerea celor doi protestatari.

UPDATE ora 15.00 - Protestatarul îmbrăcat în costum popular, sustras de jandarmi, a fost dus la secția de poliție pentru a fi legitimat. Un alt cetățean, cu lanțuri legate de picioare, care a încercat să calce pe urmele protestatarului îmbrăcat în haine populare, supranumit Dacul, a fost oprit încă de la intrarea în Piața Victoriei. 

UPDATE ora 14.30 - Un protestatar a fost ridicat de jandarmi, după ce ar fi tulburat ordinea publică în Piaţa Victoriei, anunţă reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

UPDATE ora 14.00 - Protestatarii vin din ce în ce mai mulți în București, căile de acces fiind încă neaglomerate. În Piața Victoriei sunt aproximativ 300 de manifestanți.

Unii protestatari au fost opriţi în drum spre Capitală, la Breaza, şi Slobozia. Anunţul a fost făcut la Realitatea Tv, de către un protestatar care se află în Piaţa Universităţii. Este posibil ca aceşti să fie opriţi de filtrele de poliţie, pentru controale.

Citește și: EXCLUSIV Protest diaspora. Cine le va da pupici femeilor din Piața Victoriei

UPDATE ora 13.46 - Peste 200 de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei vineri la prânz, pentru a participa la protestul iniţiat de asociaţii ale diasporei. În faţa sediului Guvernului, sunt români veniţi din ţări precum Franţa, Italia, Suedia, Germania, Norvegia sau SUA, dar şi protestatari care au venit la Bucureşti din diferite judeţe.

Manifestanţii flutură steaguri tricolore şi ale UE şi scandează lozinci împotriva Guvernului şi a PSD: 'Jos PSD!', 'Hoţii!', 'Demisia!', 'Anticipate!', 'DNA să vină să vă ia!', 'Fără penali!'. Pe pancartele afişate şi tricourile purtate de protestatari se pot citi diverse mesaje: 'Mi-aţi confiscat drepturile', 'Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România', 'Nu cedăm', 'Nu: Romania coruptă; Parlamentari corupţi', 'Tudorel Toader - ministrul anihilării Justiţiei'. Pentru a-şi face auzite mesajele, câţiva protestatari au adus în Piaţa Victoriei o maşină cu platformă pe care au instalat o staţie de amplificare.

În faţa sediului Guvernului se află şi reprezentanţi ai iniţiativei 'Fără penali', veniţi să strângă semnături pentru campania lor. De asemenea, ei comercializează în zonă şi o carte de versuri, 'Diaspora rezist', scrisă de Doru Cernescu. Zona Pieţei Victoria este încercuită cu garduri şi păzită de efective ale Jandarmeriei. Circulaţia rutieră, la această oră, se desfăşoară în condiţii normale.

Protest diaspora - UPDATE 13.10 - La intrarea în București de pe A1 se află deja un echipaj de Poliție pentru a dirija circulația în așteptarea coloanelor de mașini cu protestatrii din țară.

Coloana de mașini din Constanța s-a pus în mișcare VIDEO

UPDATE 13.00 - La Protest în Piața Universității au ajuns deja 200 de persoane, confrom B1 Tv și Realitatea tv. Încă nu au fost luate măsuri pentru restricționarea traficului.

Citește și: Sediul PSD a fost spart. Poliția face cercetări

VIDEO DCNews


Citește și: Micutzu se implică în politică. Ce face la protestul de vineri


Protest diaspora - UPDATE Piața Universității VIDEO - 34 de grade la umbră

UPDATE Gara de Nord - Trenul care ar fi trebuit să ajungă de la Sibiu are întârziere de 20-25 de minute. Timișorenii, au ajuns în jurul orei 10 dimineața. Sunt așteptate trenurile de Constanța.

Protest diaspora - UPDATE ora 12.00 - În Piața Victoriei numărul protestarilor se aporpie de 200. Au ajuns și unii oameni care nu sunt de acord cu protestul și, astfel, au apărut primele incidente, minore din fericire. mai multe ambulanțe sunt parcate în apropiere.

Citește și: EXCLUSIV Protest diaspora. Adevărul despre zecile de dube ale jandarmeriei-filmarea zilei

Și în Piața Universității sunt oameni care manifestează, deși zona nu face parte din area arondată mitingului. Cei mai mulți sunt din Ardeal.

VIDEO Piața Universității

Citește și: EXCLUSIV Protest diaspora. Am aflat planul Jandarmeriei pentru 10 august

VIDEO Live ora 11.44

UPDATE ora 11.00 - Numărul participanților a crescut foarte puțin. Cei mai mulți au steaguri tricolore dar și cu pancarte pe care sunt afișate mesaje împotriva clasei politice.

VIDEO Live ora 11.00 - Iesiți In Strada Daca Va Pasa (pagina facebook)

UPDATE 0ra 10.40 - Tudor Cârstoiu, protestatar, apel către bucureșteni din Piața Victoriei

UPDATE ora 10.00 - La ora 10 se adunaseră aproximativ 100 de persoane în fața Guvernului.

Protest Diaspora - Manifestanții au început să se adune în Piața Victoriei, vineri 10 august. A fost instalată scena, iar unii români care au sosit încă de joi au dormit în corturi, iar alții au sosit încă de dimineață.

Jandarmii au instalat deja dspozitivul de protecție, au montat gardurile de protecție. În același timp, se fac controale pirotehnice la mașinile din zona Pieței Victoriei.

VIDEO 2 - Moldovenii vin la București!

VIDEO 1 - primul grup în Piața Victoriei

ACASĂ-I ROMÂNIA – Grupul vocal FLOARE DE COLŢ Piatra Neamţ

VIDEO

Protest Diaspora 10 august, Piața Victoriei

'Diaspora acasă' este genericul sub care românii aflaţi în străinătate se vor strânge vineri, în Piaţa Victoriei din Capitală, la un protest anunţat pe reţelele de socializare. Pe comunităţile de Facebook au fost create, în ultimele săptămâni, mai multe evenimente publice pentru data de 10 august, în Bucureşti, la care şi-au exprimat intenţia de a participa români din afara graniţelor şi nu numai.

Autorităţile au luat în calcul participarea unui număr mare de persoane la mitingul de vineri, context în care au fost luate măsuri pentru desfăşurarea evenimentului în condiţii de siguranţă. Cu o zi înaintea manifestaţiei din faţa sediului Guvernului, şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, i-a îndemnat pe participanţii la protest să se delimiteze de incitările la violenţă care au apărut în spaţiul public. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, le-a cerut participanţilor să nu împiedice forţele de ordine să îşi exercite activitatea în situaţia în care aceştia vor interveni în cazul unor violenţe. El a spus că dispozitivul de jandarmi de la protestul de vineri va fi dimensionat în mod gradual, în funcţie de numărul de participanţi care vor fi prezenţi.

Vezi și: Protest diaspora. Arafat, Piața Victoriei: "Să îl ducă spre ambulanţă"


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel