Profiturile excepţionale ale companiilor energetice ar putea fi taxate

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a estimat că actualele condiţii de pe piaţă ar putea genera în 2022 profituri suplimentare de până la 200 de miliarde de euro în UE
Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a estimat că actualele condiţii de pe piaţă ar putea genera în 2022 profituri suplimentare de până la 200 de miliarde de euro în UE

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană ar putea da undă verde unei propuneri venite de la Executivul comunitar privind o taxă temporară pe profiturile excepţionale înregistrate de unele companii energetice ca urmare a creşterii preţurilor la gaze şi electricitate, informează Bloomberg.

Liderii UE vor avea un summit în perioada 24-25 martie pentru a discuta cum să vină în sprijinul celor mai vulnerabili consumatori şi să susţină companiile europene în contextul unei crize energetice fără precedent, care a fost agravată de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Printre altele, liderii UE vor discuta şi un set de soluţii avansat de Comisia Europeană pentru a limita impactul creşterii facturilor, fiind posibil să îşi exprime sprijinul pentru utilizarea unui nou cadru privind ajutoarele de stat, potrivit unei variante de lucru a comunicatului final consultată de Bloomberg News.

'Aşa cum a fost propusă de Comisie, taxarea temporară a profiturilor excepţionale poate fi o sursă utilă de finanţare', se arată în comunicatul final, care poate suferi modificări înainte de adoptare. În ultimele săptămâni, Comisia Europeană a vehiculat ideea unei taxări temporare a profiturilor excepţionale înregistrate de companiile energetice, apreciind că profiturile generate de unele companii energetice care nu depind de gazele naturale, şi deci nu se confruntă cu costuri de producţie extrem de ridicate, ar putea fi vizate de măsuri speciale, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru a veni n ajutorul consumatorilor.

Vezi si: Ministrul Energiei: Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a estimat că actualele condiţii de pe piaţă ar putea genera în 2022 profituri suplimentare de până la 200 de miliarde de euro în UE pentru companiile din domeniul gazelor naturale, cărbunelui, energiei nucleare, energiei hidro şi celelalte tipuri de energie regenerabilă.

Pe de altă parte, Bloomberg susţine că liderii UE nu vor susţine o intervenţie pe piaţa angro de energie, cerând în schimb miniştrilor să analizeze de urgenţă diferite opţiuni pe termen scurt, în special decuplarea preţurilor la electricitate de cele la gaze naturale.

În plus, este posibil de asemenea ca liderii UE să promită o eliminare a dependenţei Europei de combustibilii fosili din Rusia şi umplerea depozitelor de gaze cât mai rapid posibil. În acest sens, statele membre UE au promis că vor lucra împreună cu Comisia pentru achiziţii comune de gaze naturale, gaze lichefiate şi hidrogen, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel