Procesul separatiştilor catalani. Mesaj de susținere din partea Comisiei Europene

Comisia Europeană a transmis un mesaj în ziua în care a început procesul separatiştilor catalani.

Comisia Europeană şi-a manifestat marţi deplina încredere în sistemul judiciar şi ordinea constituţională a Spaniei, anunţ venit în ziua în care la Curtea Supremă spaniolă a început procesul unor lideri separatişti catalani, transmite agenţia EFE. Avem încredere deplină în sistemul judiciar al Spaniei şi cel mai important este să ne asigurăm că totul se va petrece în acord cu Constituţia spaniolă, a declarat Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene, răspunzând unei întrebări despre procesul liderilor catalani.

El a mai spus că executivul comunitar nu doreşte să politizeze situaţia în acest moment şi a asigurat de sprijinul total al Bruxelles-ului faţă de instituţiile legale şi democratice şi faţă de ordinea constituţională a ţării. Pentru noi nu este o chestiune politică. Nu dorim să facem comentarii sau declaraţii politice cu privire la desfăşurarea procesului, a completat Katainen.

Tentativa de secesiune a Cataloniei

Marţi, 12 lideri separatişti catalani se află în boxa acuzaţilor în deschiderea procesului în care sunt acuzaţi pentru tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017, în timp ce chestiunea catalană domină în continuare agenda politică spaniolă, notează AFP. În centrul maiestuoasei săli a Curţii Supreme, acuzaţii au fost aşezaţi pe patru rânduri în faţa celor şapte judecători pentru acest proces descris drept mascaradă de fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont, care dacă nu ar fi fugit în Belgia pentru a scăpa de arestare s-ar fi aflat şi el astăzi alături de cei 12 inculpaţi.

Este cel mai important proces pe care-l organizăm după restabilirea democraţiei, după moartea dictatorului Francisco Franco în anul 1975, a declarat recent preşedintele Curţii Supreme spaniole, Carlos Lesmes. Procesul, transmis în direct şi pentru care au fost acreditaţi peste 600 de jurnalişti spanioli şi străini, ar urma să dureze circa trei luni, verdictul fiind aşteptat nu mai devreme de luna iulie. Sute de persoane vor fi chemate să depună mărturie, printre care şi fostul premier Mariano Rajoy.

Citește și: Independență Catalonia. Acuze privind "procese politice" în Spania

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel