Procesul în lipsă al fostului preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali va începe la 20 iunie

Zine El Abidine Ben Ali,
Zine El Abidine Ben Ali,

Procesul în lipsă al fostului preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali, refugiat în Arabia Saudită, va începe la 20 iunie, a anunţat luni seara premierul de tranziţie Beji Caid Essebsi.

„Anunţ pentru prima dată, procesul va începe la 20“ iunie, a declarat Essebsi, într-un interviu pentru postul de televiziune Al-Jazeera, potrivit Mediafax. Ben Ali şi apropiaţii săi vor trebui să răspundă pentru mai mult de 90 de capete de acuzare, a precizat şeful Guvernului tunisian. El a adăugat că Tunisul nu a primit niciodată răspuns de la autorităţile saudite privind cererea sa de a-l preda pe fostul preşedinte.

După 23 de ani la putere, Zine El Abidine Ben Ali a fugit din Tunisia la 14 ianuarie, sub presiunea unei puternice revolte populare. Ben Ali a rupt tăcerea la 6 iunie, prin intermediul avocatului său francez Jean-Yves Le Borgne, pentru a denunţa drept o „mascaradă“ procesul demarat împotriva sa la Tunis şi percheziţiile efectuate la birourie sale.

Conform unui apropiat al familiei sale, el a fost victima unui accident vascular cerebral, la jumătatea lui februarie.

Potrivit fostului preşedinte, „percheziţiile efectuate la birourile sale oficiale şi personale nu sunt decât înscenări menite să-l discrediteze“, iar „procesul pe care Tunisia îl instrumentează împotriva sa nu este decât o mascaradă al cărei singur scop este să ilustreze o ruptură simbolică de trecut“.

Ministerul tunisian al Justiţiei anunţase cu câteva zile înainte că preşedintele înlăturat de la putere şi soţia sa, Leila Trabelsi, vor fi judecaţi în lipsă, „în zilele sau săptămânile următoare“, pentru două cazuri.

Primul caz se referă la „descoperirea de arme şi droguri în Palatul prezidenţial din Cartagina“, iar al doilea la suma de 27 de milioane de dolari în numerar, descoperiţi în februarie de comisia anticorupţie într-un palat al lui Ben Ali de la periferia nordică a Tunisului, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel