Pro-europenii din Polonia, majoritari și după alegerile locale

FOTO: Freepik @Rawf8.com
FOTO: Freepik @Rawf8.com

Coaliția pro-europeană își menține ponderea politică și după alegerile locale, ”testul național” al premierului polonez Donald Tusk,

Coaliția pro-europeană aflată la putere în Polonia își menține ponderea politică și după alegerile locale, considerate primul test național de la alegerile legislative din octombrie, după exit-poll-ul realizat la ieșirea de la urne, scrie AFP, citat de Agerpres.

Astfel, potrivit sondajului institutului IPSOS, partidul Lege și Justiție (PiS) a câștigat 33,7% din voturi la nivelul adunărilor regionale, față de 31,9% pentru Platforma Civică (KO, centru) a premierului Donald Tusk, 13,5% pentru A Treia Cale (creștin-democrat) și 6,8% pentru Stânga, aceste ultime trei grupuri formând împreună tabăra pro-europeană la putere.

Extrema dreaptă din Konfederacja, singurul potențial aliat al PiS, a beneficiat de sprijinul a 7,5% dintre alegători.

Victoria forțelor pro-UE la alegerile legislative din 15 octombrie ”s-a repetat în aprilie”, a salutat premierul Donald Tusk.

Pe lângă adunările regionale, electoratul a votat și pentru primării și consilierii locali. Platforma Civică a câștigat detașat, din primul tur, alegerile pentru primar în cele mai mari bastioane ale sale, Varșovia și Gdansk (nord).

Primarul Varșoviei, reconfirmarea poziției

Primarul Varșoviei care și-a reînnoit astfel mandatul, Rafal Trzaskowski, a salutat imediat faptul că ”a fost făcut un nou pas pentru a avea certitudinea că populiștii PiS nu vor mai reveni niciodată la putere”.

Cu toate acestea, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a proclamat încă o dată victoria mișcării sale, citând fraza atribuită scriitorului Marc Twain: ”Anunțul morții mele este cu totul prematur”.

La nivel național, PiS încă se poate lăuda cu primul loc în rândul partidelor politice - este cea mai mare formațiune politică din parlament.

Rezultatele oficiale complete ale alegerilor ar urma să fie publicate miercuri, potrivit Comisiei Electorale, dar ponderea politică la nivelul regiunilor, orașelor și satelor ar trebui să devină mai clară până atunci, pe măsură ce numărarea parțială locală progresează.

Rata participării la vot a fost de 51%, cu mult sub recordul de 74,4% cu prilejul alegerilor legislative din octombrie, care au fost victorioase pentru forțele pro-europene.

Citește și: ”Să arătăm autorităților un cartonaș galben”. Alegerile locale din Polonia, un test pentru Donald Tusk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel