Preşedinţia cehă a UE vrea sancțiuni și împotriva Belarusului pentru rolul său în conflictul din Ucraina

Lukaşenko acuză Ucraina că încearcă 'să târască' NATO în război/Foto: Kremlin.ru
Lukaşenko acuză Ucraina că încearcă 'să târască' NATO în război/Foto: Kremlin.ru

Premierul ceh, Petr Fiala, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia semestrială a UE, a declarat marţi la revenirea sa de la Kiev că Uniunea Europeană ar putea de acum sancţiona Belarus, aliatul Rusiei, pentru rolul său în conflictul din Ucraina, relatează France Presse.

 

Belarus asigură că nu doreşte să se implice direct în război, dar a permis staţionarea soldaţilor ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

'Analizăm în prezent rolul Belarus şi necesitatea potenţială de a viza' această ţară, a declarat Petr Fiala jurnaliştilor la revenirea sa de la Kiev, unde a efectuat o vizită luni împreună cu miniştrii săi pentru discuţii cu omologii ucraineni.

Guvernul ceh anunţase încă din 7 octombrie că o reuniune comună cu executivul ucrainean va avea loc în 31 octombrie la Kiev.

'Unele sancţiuni împotriva Belarus au fost instituite deja, dar nu putem accepta că Belarus susţine politica Rusiei sau că Rusia eludează impactul sancţiunilor prin intermediul unor ţări precum Belarus', a adăugat Fiala.

UE a impus opt pachete de sancţiuni vizând în principal industria rusă şi persoane fizice de la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.

Rusia trebuie să fie 'din ce în ce mai izolată', consideră Fiala. 'Ştim că sancţiunile funcţionează, putem vedea asta din multe date şi trebuie să continuăm fără îndoială', a mai spus el.

'Trebuie să conştientizăm că atacurile împotriva Ucrainei sunt efectuate din spaţiul aerian al Belarus şi că Belarus furnizează arme Rusiei', a insistat la rândul său ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky.

Minskul şi Moscova au anunţat în octombrie o forţă militară comună, iar armata ucraineană exprimă temeri în legătură cu 'ameninţarea crescândă' a unei noi ofensive ruseşti dinspre Belarus, vecinul său din nord. Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, 'până la 9.000 de soldaţi ruşi' şi circa 170 de tancuri staţionează în Belarus.

În plus, în buletinul său zilnic privind situaţia de pe frontul din Ucraina, Ministerul Apărării britanic publică marţi pe contul său de Twitter imagini datând din 17 octombrie cu două avioane de interceptare ruseşti MiG-31K (Cod NATO:Foxhound) pe aeroportul militar Maciulişci de lângă Minsk, în apropierea cărora se află un container, ce ar putea fi folosit pentru depozitarea rachetelor hipersonice Kinjal. 

Lukașenko neagă mobilizarea în secret a trupelor beloruse și pregătirile pentru război

Alexandr Lukașenko neagă mobilizarea în secret a trupelor beloruse și pregătirile pentru război.

Alexandr Lukașenko a reacționat, după ce au apărut informații potrivit cărora ar mobiliza în secret a trupele beloruse și s-ar pregăti pentru război. Președintele Belarusului a catalogat drept neîntemeiate zvonurile despre mobilizare și a spus că în țară sunt în curs de desfășurare lucrări planificate pentru a reconcilia datele celor responsabili de serviciul militar, scrie Interfax.

"Să dea cel puțin un exemplu, când am invitat o persoană la biroul de înregistrare și înrolare militară, i-am dat o armă și l-am trimis la unitate" a spus el la terenul de antrenament pentru arme combinate Obuz-Lesnovsky din regiunea Brest.

Lukașenko a subliniat că Belarus învață din experiența mobilizării din Rusia.

"Sarcina a fost stabilită ca militarii prin birourile militare de înregistrare și înrolare să elaboreze, în primul rând, sistemul de avertizare. Nu este întotdeauna posibil să invitați o persoană cu o agendă de modă veche. Aceasta înseamnă că acesta este fie un mesaj SMS, sau radio, sau prin lideri, etc. Adică să găsim modalități de a ajunge la o persoană, pe care vrem să o mobilizăm. În continuare: l-am găsit, l-am invitat la biroul de înregistrare și înrolare militară, l-am clarificat, ne-am uitat la el - este bun / nu este bun. Gata, du-te, omule, odihnește-te", a spus Lukașenko.

Potrivit acestuia, există o reconciliere regulată a datelor și aceasta se face în fiecare an. "Facem asta de ani de zile", a spus șeful statului.

Lukașenko a mai menționat că apărarea teritorială este foarte importantă pentru Belarus și că el a acordat întotdeauna o atenție deosebită acestei zone. "Toată lumea ar trebui să-și poată proteja casa. Am efectuat și aceste verificări", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel