Președintele Poloniei, semnal de alarmă în România: Trebuie să fim pregătiți să apărăm Belarus

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a susținut o declarație de presă în urma întâlnirii cu președintele României, Klaus Iohannis. 

Ţările NATO trebuie să fie pregătite să apere Belarus, "în cazul în care va fi nevoie de apărarea acestei independenţe", a afirmat, luni, preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unei conferinţe de presă comune, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres. 

"Este problema din Belarus, care îi atinge şi pe cetăţenii belaruşi care sunt de origini poloneze. Avem cazuri de arestări acolo ale liderilor minorităţii poloneze. Situaţia este foarte dificilă, dar avem nesiguranţa în ceea ce priveşte viitorul Belarus, cât şi al celor care locuiesc în această ţară. Ne-am dori foarte mult ca această ţară să meargă către democraţie, ne-am dori foarte mult ca această ţară să devină o ţară pe deplin suverană, ne-am dori ca aceste ambiţii şi aspiraţii ale poporului Belarusului şi ale tuturor cetăţenilor şi locuitorilor săi să se realizeze", a spus şeful statului polonez, potrivit traducerii oficiale.

"Trebuie să fim foarte atenţi, să observăm pe de o parte situaţia, dar, pe de altă parte, să fim şi pregătiţi să reacţionăm la orice pericole care ar putea veni din acea direcţie şi să fim pregătiţi să apărăm Belarus, în cazul în care va fi nevoie de apărarea acestei independenţe", a adăugat el.

Summitul Formatului Bucureşti (B9)



Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte luni, alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti (B9). O intervenţie online va avea la acest summit şi preşedintele SUA, Joe Biden.

"Mă bucur foarte mult că la acest summit va participa şi preşedintele Statelor Unite. Mă bucur că va participa şi secretarul general NATO. Asta arată că întâlnirea noastră este într-adevăr importantă, este o întâlnire care este recepţionată pozitiv de Alianţa Nord-Atlantică şi arată coeziunea nord-atlantică", a spus Duda.

Vizita preşedintelui polonez la Bucureşti



Vizita preşedintelui polonez la Bucureşti la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis are loc în contextul celebrării a 100 de ani de la încheierea Convenţiei de Alianţă Defensivă între Regatul României şi Republica Polonă, semnată la 3 martie 1921, moment simbolic al relaţiei bilaterale.

Marţi, cei doi şefi de stat vor participa la Ziua distinşilor vizitatori a exerciţiului militar "Justice Sword 21", care se desfăşoară la Poligonul Smârdan şi la care Polonia participă cu forţele şi mijloacele tehnice desfăşurate în ţara noastră în cadrul Prezenţei Adaptate de pe Flancul Estic aliat, din structurile Brigăzii multinaţionale NATO de la Craiova.

VEZI ȘI: Klaus Iohannis a discutat cu președintele Poloniei despre aprofundarea parteneriatului strategic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel