Președintele Poloniei: Acordul SUA-Germania pe Nord-Stream 2 slăbește securitatea europeană. E imperativ ca Polonia să fie independentă energetic

Președintele Poloniei: Acordul SUA-Germania pe Nord-Stream 2 slăbește securitatea europeană. E imperativ ca Polonia să fie independentă energetic  /  Sursă foto: Facebook Kancelaria Prezydenta RP
Președintele Poloniei: Acordul SUA-Germania pe Nord-Stream 2 slăbește securitatea europeană. E imperativ ca Polonia să fie independentă energetic / Sursă foto: Facebook Kancelaria Prezydenta RP

Acordul dintre Germania și America privind controversatul gazoduct baltic ar putea încuraja Rusia să conducă o politică a faptului împlinit, spune Andrzej Duda.

Administrația SUA și Ministerul German de Externe au anunțat miercurea trecută, într-o declarație comună, că au ajuns la un acord privind încheierea conflictului privind conducta Nord Stream 2. Ca parte a acordului, SUA vor renunța la sancțiuni asupra Nord Stream 2, iar Germania va investi în proiecte ucrainene și va fi obligată să impună sancțiuni Rusiei în cazul unor acțiuni agresive.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a subliniat că „declarația Germaniei și SUA slăbește securitatea unei mari părți a Europei. Amintește resetarea din 2009 cu Rusia, care a influențat politicile agresive ulterioare ale Rusiei și tragedia Ucrainei".

El a subliniat că „documentul s-a opus oricărei noțiuni conform căreia Nord Stream 2 este o afacere ... Acordul a fost negociat fără știrea multor șefi de stat, inclusiv din Ucraina, iar Angela Merkel l-a informat personal pe Vladimir Putin despre semnarea acestuia”, a spus președinte.

Duda consideră că declarația permite construirea neobstrucționată a Nord Stream 2, nu include restricții de utilizare și încurajează în esență Rusia să conducă o politică de fapt împlinit.

Polonia vrea să ajungă la independența energetică

În această situație, este imperativ ca autoritățile poloneze să finalizeze construcția independenței energetice a Poloniei cât mai repede posibil.

„În această situație, este imperativ ca autoritățile poloneze să finalizeze construcția independenței energetice a Poloniei cât mai repede posibil”, a explicat el. Printre aceste priorități, Duda a enumerat dezvoltarea sistemului de terminale de gaze și dezvoltarea infrastructurii de tranzit ca parte a proiectelor Inițiativei celor Trei Mări.

Conform acordului, Germania va investi inițial cel puțin 175 de milioane de dolari în proiecte care susțin „transformarea ecologică” a energiei ucrainene. Împreună, SUA și Germania vor promova și susține investiții în valoare de 1 miliard de dolari ca parte a Fondului verde pentru Ucraina.

Berlinul este obligat să utilizeze toate mijloacele posibile pentru a extinde acordul ruso-ucrainean privind tranzitul de gaze cu până la 10 ani. Actualul acord va expira în 2024 și va aduce Ucrainei un venit anual de 3 miliarde de dolari, potrivit RMX.

Ucraina, disperată din cauza acordului SUA-Germania privitor la Nord Stream 2: E o armă geopolitică a Rusiei

Administraţia de la Kiev a contestat vehement, miercuri seară, acordul dintre SUA şi Germania privind gazoductul Nord Stream 2, anunţând că a trimis note de protest Comisiei Europene şi Berlinului, deoarece proiectul "ameninţă securitatea Ucrainei" şi periclitează sistemul energetic comunitar.

"În virtutea Articolului 274 al Acordului de Asociere Ucraina-UE, Ucraina iniţiază oficial consultări cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu Germania pe tema proiectului Nord Stream 2, care ameninţă securitatea Ucrainei şi încalcă principiul diversificării în Uniunea energetică a UE. Au fost trimise deja note la Bruxelles şi Berlin", a declarat, prin Twitter, Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

"Împreună cu Rau Zbigniew (ministrul polonez de Externe -n.red.), cerem Statelor Unite şi Germaniei să abordeze în mod adecvat criza de securitate din regiunea noastră, al cărei unic beneficiar este Rusia. Vom colabora cu aliaţii şi partenerii pentru a exprima opoziţie faţă de proiectul Nord Stream 2 până când vor fi dezvoltate soluţii de abordare a crizei", a subliniat Dmytro Kuleba (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel