Președintele LaLiga avertizează: Noul CM al cluburilor ar putea duce la colapsul industriei

Președintele ligii spaniole de fotbal, Javier Tebas, a avertizat în privința noului format al Cupei Mondiale a cluburilor.

Președintele ligii spaniole de fotbal, Javier Tebas, a avertizat FIFA că noul format al Cupei Mondiale a cluburilor va declanșa un impact negativ asupra ligilor naționale, conform Agerpres.

Tebas a făcut un apel la federațiile europene de fotbal să conlucreze pentru ca UEFA să distribuie premiile spre binele sportului. În caz contrar, există pericolul ca un grup mic de cluburi de elită să devină mai bogate decât niciodată.

Schimbarea controversată

Gianni Infantino, președintele FIFA, a decis ca actuala Cupă Mondială a Cluburilor, câștigată de Liverpool, cu un format de șapte echipe, reprezentând campioanele continentale, să devină de la anul un turneu cu 24 de echipe. Acesta ar urma să fie găzduit de China între iunie și iulie 2021.

Competiția se va desfășura o dată la patru ani, însă Tebas consideră că FIFA va încerca să organizeze Cupa Mondială a cluburilor din doi în doi ani.

Avem echilibru, deocamdată

 

„Avem un echilibru, un ecosistem între diferite ligi în Europa şi alte continente, iar acum avem un intrus care ar putea distruge acest echilibru. FIFA ar trebui să aibă un rol de reglementare. Dar de la armonizarea calendarului şi organizarea Cupelor Mondiale, ei au început să vorbească de o Cupă Mondială a cluburilor din doi în doi ani. Asta ar schimba actualul status quo. Nu putem lăsa să se întâmple asta'", a declarat liderul ligii spaniole, Tebas.

FIFA promite premii considerabile pentru reorganizarea cupei, iar Tebes susține că banii pot distorsiona echilibrul competitiv din ligile interne.

Dezechilibru

 

FIFA a vorbit de distribuirea câștigurilor, dar nu a discutat de impactul pe care îl va avea în diferite țări. Să ne imaginăm că două echipe din Argentina vor primi câte 40 sau 50 milioane dolari din acest turneu. Acest lucru va avea un impact semnificativ în liga lor națională", a adăugat Tebas, care conduce La Liga din 2013.

Oficialul spaniol a avertizat un efect dezastruos pe care al putea să-l aibă îmbogățirea cluburilor: „Dacă ligi din Estul Europei sau din Grecia au probleme financiare, asta va duce la colapsul industriei noastre. Crearea de noi competiții nu este răspunsul, dacă banii nu merg la fotbalul de la bază. Altfel, vom avea 10 sau 15 mari cluburi, dar ținta noastră este să redistribuim bogăția pentru a întări fotbalul în întregime".

Barcelona, cel mai bogat club în 2019

Un raport al unei case de audit a dezvăluit că Barcelona a încasat venituri de 840 milioane euro în sezonul trecut, de patru ori mai mult decât cluburi precum Ajax Amsterdam (199 milioane euro), Benfica Lisabona (197) sau Zenit Sankt-Petersburg (180).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel