UPDATE: Napolitano: Nu demisionez. Președinele Italiei ar demisiona pentru depășirea crizei politice

napolitano berlusconi decenews
napolitano berlusconi decenews

Președintele Italiei, Giorgo Napolitano, se gândește să demisioneze pentru a grăbi alegerea unui nou șef de stat și organizarea de noi alegeri parlamentare, în contextul crizei politice în care se află țara, potrivit unor surse citat de La Repubblica, scrie rtv.net.

UPDATE: Președintele republicii italiene a exclus varianta demisiei mai devreme de 15 mai. "Sunt determinat să asum iniţiative pentru depăşirea situaţiei de impas politic", a spus șeful statului. El a mai precizat că a însărcinat "două grupuri restrânse de personalități variate" să găsească o soluție pentru formarea noului guvern.

"Dacă principalele forţe politice parlamentare nu îşi asumă responsabilităţile, lui Napolitano nu îi va mai rămâne decât o soluţie. Se va gândi cum să accelereze alegerea noului preşedinte", afirmă surse citate de ziarul La Repubblica.

Mandatul lui Napolitano expiră la mijlocul lunii mai, iar în ultima etapă nu are dreptul de dizolvare a Parlamentului. De aceea, președintele ar demisiona pentru a grăbi alegerea unui succesor de către Parlament (Italia e republică parlamentară - n.r), care ar putea dizolva Legislativul în vederea organizării alegerilor parlamentare în mod anticipat.

Criza politică italiană, derivată din imposibilitatea formării guvernului

Liderul forțelor de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, a eșuat în tentativa sa de formare a unui guvern, iar conducătorul formațiunii de centru-dreapta, Silvio Berlusconi, s-a arătat disponibil să facă o coaliție cu centru-stânga pentru a crea un Executiv. Fostul premier exclude posibilitate numirii unui prim-ministru tehnocrat, precum fostul șef de Executiv, Mario Monti.

Luigi Zanda, liderul grupului democrat din Senat, a declarat că este "foarte dificil" să fie imaginată o coaliţie cu principalul adversar, Partidul Poporul Libertăţii.

Premierul desemnat Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat din Italia, a anunţat joi seară că nu are majoritate parlamentară şi a cerut intervenţia preşedintelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel