Presa externă notează în bloc după turul I: Ponta, favorit să devină viitorul președinte

Premierul Victor Ponta este dat drept câștigător al alegerilor prezidențiale 2014 de majoritatea publicațiile străine. 

Majoritatea surselor externe constată că alegerile prezidențiale 2014 au fost fără probleme majore și fără semnale de fraudă, cu o participare similară cu turul de scrutin din 2009.  Premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, este văzut drept un candidat tânăr, de nouă generație, care îi ia locul președintelui Traian Băsescu după zece ani de mandat. Presa străină mai notează că distanța dintre Victor Ponta și Iohannis este una considerabilă, în turul întâi. 

Iată ce scriu principalele publicații externe: 

REUTERS (Marea Britanie) scrie că Victor Ponta a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale 2014. "Premierul român de stânga Victor Ponta a câştigat primul tur al prezidenţialelor de duminică, arată exit poll-urile, învingându-l pe cel mai apropiat rival, un primar etnic german susţinut de două partide de dreapta. Va avea loc al doilea tur de scrutin pe 16 noiembrie", transmite Reuters. 

AFP (Franța) scrie că social-democratul Victor Ponta în fruntea cursei prezidenţiale din România. "Premierul social-democrat Victor Ponta conduce în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică din România, potrivit exit poll-urilor. El are între 41,5 şi 38,2% din voturi, faţă de 32,1 – 31,2% pentru adversarul său Klaus Iohannis, din minoritatea germană, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne realizate de patru institute. Cei doi urmează să se confrunte în al doilea tur de scrutin, la 16 noiembrie" răsună în AFP alegerile prezidențiale din România. 

Victor Ponta, la MAE. Prima declarație după rezultatele din primul tur

AFP mai notează: Ponta a ales să nu vorbească imediat, o decizie fără precedent pentru o noapte a alegerilor. "Fac apel la românii care nu vor să dea toată puterea unui singur partid să mă susţină", a spus, la rândul său, Iohannis, asigurând că "va câştiga al doilea tur de scrutin", mai notează agenția. 

LE FIGARO notează că primul ministru social-democrat Victor Ponta ajunge în fruntea primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale de duminică din România, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne.

THE ASSOCIATED PRESS scrie că exit poll-urile din România sugerează că premierul de stânga se va confrunta cu primarul unui oraş, în alegerile prezidenţiale, după ce niciun candidat nu a obţinut o majoritate la scrutinul de duminică. Două exit poll-uri arată că Victor Ponta conduce cu 38 – 40% din voturi, iar primarul de centru-dreapta al oraşului transilvănean Sibiu, Klaus Iohannis, este pe locul al doilea cu 31 – 32%. Primele rezultate oficiale sunt aşteptate luni. Următoarea rundă va avea loc pe 16 noiembrie. 

Patron Realitatea TV, condamnare definitivă. Închisoare cu executare

Alegerile prezidențiale din România au fost un subiect de interes și în alte publicații externe. Iată o parte din titlurile din presa străină: 

EURONEWS: În România se desfăşoară alegeri prezidenţiale.
BBC: Alegeri prezidenţiale în România.
VOCEA AMERICII: România îşi alege un nou preşedinte.
BUSINESS INSIDER: Premierul român favorit pentru a câştiga alegerile, în pofida temerilor privind justiţia
AFP: Victor Ponta, cu viteză maximă spre preşedinţia României
LE MONDE: În România, parchetul anticorupţie îi bagă în sperieţi pe politicieni
EL ECONOMISTA: România îşi alege preşedintele, cu independenţa justiţiei în joc.
LA VANGUARDIA: România îşi alege un nou preşedinte în nişte alegeri polarizate.
FRANKFURTER RUNDSCHAU: Au început alegerile prezidenţiale din România.
DIE PRESSE: România alege un nou preşedinte de stat.
DW: Prezenţa la urne, mai scăzută decât aşteptările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel