Premierul Poloniei: Am fost acuzați de xenofobie, dar ne-am deschis inimile pentru 2,5 milioane de ucraineni

Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a vorbit despre refugiații din Ucraina care, din cauza războiului, au ajuns în Polonia.

Într-un interviu pentru CNN, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a vorbit despre modul în care Polonia îi ajută pe ucraineni.

„Am fost acuzați de xenofobie, dar polonezii și-au deschis inimile pentru 2,5 milioane de ucraineni. Îi ajutăm să lupte pentru libertatea lor și să apere valorile europene”, a declarat Morawiecki.

„Facem totul pentru a-i ajuta aici, în Polonia. Nu doar să găsim modul potrivit de a trăi, ci și să învățăm, să îi ducem în sistemul nostru de sănătate, să îi integrăm pe piața muncii. Și, în general, marea majoritate a oamenilor din Ucraina sunt destul de recunoscători și fericiți de ceea ce au văzut aici, în Polonia. Deci, suntem o societate foarte deschisă”, a spus el.

El a adăugat că polonezii au pus la dispoziție ONG-urile, parohiile și casele, astfel încât să nu fie nevoiți să înființeze tabere uriașe de refugiați.

Morawiecki a atras atenția cu privire la ruși

Morawiecki a vorbit și despre strategia rusă în timpul războiului din Ucraina.

„Văd trupele ruse regrupându-se, reorganizându-se. Cred că vor încerca să provoace forțele ucrainene destul de curând, în special în regiunea Donbass. Și apoi, după ce au capturat o treime din pământul Ucrainei, probabil că vor dori să negocieze din această poziție foarte, foarte puternică”, a explicat el.

Premierul a subliniat că ajutorul militar trebuie trimis Ucrainei cât mai curând posibil, deoarece timpul lucrează în favoarea Rusiei din cauza cantităților masive de resurse și măsuri.

Potrivit lui Morawiecki, Rusia se teme de sancțiuni pe termen lung, iar Polonia a susținut un pachet de sancțiuni „zdrobitoare”, care include confiscarea averilor și suspendarea achizițiilor de resurse.

El a subliniat că Kremlinul a reușit să se protejeze parțial de consecințele sancțiunilor de cel puțin câteva luni din cauza politicii fiscale și monetare, dovadă în acest sens fiind rata de stabilizare a rublei.

Morawiecki a avertizat că, în timp ce societățile occidentale ar putea deveni epuizate de război și de consecințele acestuia, Rusia era pregătită să ducă conflictul timp de câteva luni.

„Nu sunt atât de sigur dacă Occidentul, dacă Statele Unite, Uniunea Europeană, NATO sunt la fel de bine pregătite”, a conchis el, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel