Premierul kosovar, acuzat de trafic de organe. Hashim Thaci respinge acuzaţiile

Hashim Thaci
Hashim Thaci

Consiliul Europei a inclus numele premierului kosovar Hashim Thaci de 27 de ori într-un raport legat de traficul de organe. Executivul kosovar a reacționat în defensivă, negând acuzaţiile de trafic cu organe.

Presa internațională deja publicase informații asemănătoare în urmă cu un an, dar autoritățile kosovare le consideră pe toate fără susținere și denigrante. Raportul publicat de CE este rezultatul unei cercetări de doi ani realizată de raportorul special Dick Marty. Raportul urmează să fie studiat de misiunea de ordine publică și justiție a UE din Kosovo. Primele referiri la traficul de organe din Kosovo au apărut în 2008, în cadrul Tribunalului pentru crime internaționale de la Haga, prin vocea procurorului Carla del Ponte. Noul raport nu face decât să confirme facilitățile de detenție folosite de către Armata Kosovară de Eliberare, condusă de Thaci. Mai mult, Thaci apare în raport ca fiind liderul unei grupări albaneze de tip mafiot, care se ocupă cu traficul de arme, droguri și organe în Europa de Est. În același raport se precizează că mafia albaneză este mai greu de penetrat decât cea siciliană. Este foarte violentă, închisă și obținerea informațiilor este foarte dificilă.

ONU, acuzată de acoperirea infractorului

Raportul atacă și Națiunile Unite (ONU), care ar fi preferat să facă afaceri cu liderii armatei de eliberare a Kosovo decât să investigheze crimele comise de această organizație. Organele erau prelevate într-un centru special, după care erau trimise la clinici private din străinătate, via Tirana. Investigațiile au fost îngreunate și de distrugerea probelor.

Autoritățile kosovare amenință acum cu măsuri legale și politice împotriva raportorilor. Memli Krasniqi, purtătorul de cuvânt al Executivului, susține că afirmațiile au tot fost investigate și întotdeauna au fost declarate de nesusținut și că este vorba despre interese ascunse pentru a contracara victoria electorală recentă din Parlament  a primului-ministru.

Raportul va fi prezentat la Comisia de Drepturi ale Omului din Consiliul Europei din Strasbourg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel