Premieră: ''Astro Alex'', la conducerea Staţiei Spaţiale Internaţionale

Astronautul Alexander Gerst, poreclit 'Astro Alex'', care a preluat miercuri comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a devenit astfel primul cetăţean german aflat la conducerea laboratorului spaţial aflat pe orbita Pământului.

Este o maşinărie uimitoare, a declarat Gerst în cadrul unor comentarii televizate în timpul unei petreceri organizate în cinstea promovării sale. Predecesorul său, astronautul american Drew Feustel, a predat cheia staţiei noului comandantul, în vârstă de 42 de ani, originar din oraşul Künzelsau din sudul Germaniei.

Ţelul meu personal în postul de comandant staţiei este să ne ducem la îndeplinire toate experimentele, să menţinem în stare bună de funcţionare această fantastică platformă de cercetare şi să revenim acasă prieteni, a susţinut Gerst pe Twitter. Feustel şi alţi doi membri ai echipajului - astronautul american Richard Arnold şi cosmonautul rus Oleg Artemyev - sunt programaţi să revină pe Pământ la 4 octombrie, potrivit nasa.gov. Ei vor ateriza în stepa din Kazahstan.

Pe orbită, din 1998

La bordul ISS vor rămâne doar trei astronauţi, Alexander Gerst, Serena Aunon-Chancellor (SUA) şi Sergei Prokopyev (Rusia), până la sosirea altor doi membri, programată săptămâna viitoare, notează DPA. Astronautul american Nick Hague şi cosmonautul rus Alexei Ovchinin vor decola de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, la 11 octombrie.

ISS, care orbitează la o altitudine de circa 400 de kilometri, are ca misiune efectuarea unor studii ştiinţifice imposibil de realizat pe Pământ. Laboratorul ISS, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite, se află pe orbită din 1998 şi se deplasează pe o orbită cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră. Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de peste 150 de miliarde de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.

Vezi și: Stația Internațională: Scurgere de oxigen, detectată la o capsulă Soyuz



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel