Prefectul de Argeş: Reorganizarea se va face, indiferent de ce vor românii

Davidescu
Davidescu

Conform declaraţiei Prefectul judeţului Argeş, regionalizarea României se va face, indiferent de ce vor românii. Prefectul Gheorghe Davidescu a declarat că nu crede că în judeţul Argeş va avea loc referendum. În prezent, pe rolul Curţii de Apel Piteşti se află cererea de recurs înaintată de Prefectura Argeş ca urmare a câştigului de cauză obţinut de Consiliul Judeţean în faţa Tribunalului, pe speţa legalităţii referendumului, recurs care însă va da un rezultat abia în februarie, când se va judeca, informează Curierul Zilei.

Autor: Adrian Stroescu

DavidescuGheorghe Davidescu nu a avut o explicaţie prea convingătoare în momentul în care a fost întrebat dacă exprimarea sa vine în contextul în care răspunsul Curţii de Apel nu va mai conta, ştiind că, şi acceptat ca legal, referendumul trebuie să îndeplinească condiţia celor şase luni pînă la alegerile locale. Pe acest fond, prefectul a adoptat o mină expresivă, confirmînd tacit că la aşa ceva s-ar fi referit când a spus „Nu cred că vom avea referendum în Argeş“.

CJ aşteaptă decizia instanţei

„Poziţia CJ este clară: cînd hotărârea instanţei judecătoreşti va fi definitivă, în 20 de zile vom organiza referendum“, a spus la rândul său vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş Florin Tecău. Acesta a reiterat propunerea USL în ce priveşte formarea şi competenţele regiunilor, spunând că „judeţul trebuie să rămână ca unitate teritorial-administrativă, iar regiunea să preia proiectele pe fonduri europene. Din 2016, aceste regiuni vor dobândi şi personalitate juridică“.

Legea 3/2000: Referendumul este obligatoriu

Art. 13. (3) aferent Capitolului III din Legea nr. 3/2000 privind organizarea referendumului arată care sunt condiţiile pentru declanşarea unei astfel de consultări la nivel local: „Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz, organizarea referendumului este obligatorie“.

Cu toate că referendumul se invocă foarte clar într-o astfel de situaţie, reprezentanţii Guvernului susţin că prin reîmpărţirea teritorial-administrativă nu se pune problema modificării graniţelor judeţului, ci lărgirea acestora. Cum? Prin desfiinţarea Consiliului Judeţean, obiectiv anunţat de altfel de Traian Băsescu încă din primul mandat, şi înfiinţarea unei regiuni cu dublă putere, economică şi politică, proiect la care se lucrează intens, deşi unii lideri au grijă să inducă voit confuzia că referendumurile nu sunt legitime pentru că nu există un proiect, ci doar discuţii.

Citeşte şi:

Referendum Constanţa: 95% dintre votanţi se opun regionalizării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel