Povestea Bancorex de la jumătatea anilor '90. Cine a fost Răzvan Temeșan

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Fostul director al Băncii Române de Comerț Exterior, Răzvan Temeșan, a murit săptămâna trecută după lupta cu Covid-19.

În zilele noastre, puțini bancheri mai știu cine a fost Temeșan, conducătorul celei mai puternice bănci de pe piața românească de la jumătatea anilor 1990. Conform Ziarului Financiar, Temeșan a preluat conducerea BRCE în 1994 cu gândul de a dezvolta cea mai puternică bancă din regiune. În 1995, bancherul a schimbat numele afacerii în „Bancorex”.

„Având o bună reputaţie internaţională, alături de BRCE/Bancorex, Răzvan Temeşan a salvat practic România în iarna 1996/1997, când BNR nu mai avea nimic în rezerva valutară şi nu puteam să trecem iarna fără valută pentru resursele energetice. Istoria spune că la o întâlnire cu Emil Constantinescu, neaşteptatul preşedinte al României de la finalul lui 1996, când se discuta situaţia dramatică a ţării lăsată de PDSR, Temeşan ar fi spus că dacă primeşte mână liberă Bancorex va finanţa toate importurile de energie. Ceea ce s-a şi întâmplat”, scrie Cristian Hostiuc în Ziarul Financiar.

Căderea gigantului

În primăvara anului 1997, Temeșan a fost dat jos și a fost scos de procurori, în cătușe, din clădirea de pe Calea Victoriei. Din cea mai puternică bancă din România, cu o cotă de piață de 20%, Bancorex s-a prăbușit în doar doi ani. După cădere, BCR a preluat ce mai rămăsese bun din ea.

„Mai mult ca sigur că noua generaţie de bancheri nu ştie cine a fost Răzvan Temeşan”, scrie Hostiuc, „dar măcar ştiu de Bancorex, clădirea de pe Calea Victoriei care s-a construit din ordinul lui pentru a fi sediul central al «băncii mileniului trei», cum a fost sloganul băncii de atunci”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel