Ponta se ceartă cu Băsescu pe rezerva de aur a BNR

TEZAUR - BNR
TEZAUR - BNR

Rezerva de aur a Românie naște dispute între liderul PSD, Victor Ponta și  Traian Basescu, după ce președintele României a declarat, luni seara, la TVR1 că este necesară creșterea rezervei de aur a BNR la circa două sute de tone. In acest sens, Victor Ponta prezintă, într-o scrisoare adresată lui Traian Băsescu, mai multe declaraţii făcute de oficiali ai BNR din care reiese că instituţia nu doreşte creşterea rezervei de aur şi îi cere şefului statului clarificări pe acest subiect după afirmaţiile făcute privind Roşia Montana.

"Vă solicităm şi mai multe clarificări cu privire la mesajul despre nevoia de a aduce mai mult aur în rezerva BNR. Ştiţi, cu siguranţă, mesajul dat de domnul Guvernator Mugur Isărescu, în data de 13.06.2003, când a subliniat că <BNR nu intenţionează să-şi crească rezerva de aur>, precum şi că <Implicarea BNR în proiectul Roşia Montana nu este necesară>. Această poziţie a fost confirmată recent şi de domnul Adrian Vasilescu, în data de 28 aprilie 2011 (<Costurile exploatării sunt foarte mari şi nu ştiu cât ar putea să vândă statul aurul pe piaţa internaţională>)", se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Traian Băsescu de Victor Ponta.

În acest context, liderul PSD spune că "aşteaptă cu interes" precizări din partea şefului statului, după ce a sugerat că BNR are nevoie de creşterea rezervei de aur.

Mai mult, Ponta face un apel la preşedinte pentru a sprijini PSD în "demersul inovator" pe care l-a propus pentru a determina compania Gold Corporationsă facă publice toate cheltuielile pentru promovarea acestui proiect în România, inclusiv plăţile către oameni politici şi lideri de opinie, în contextul în care Băsescu este la ultimul mandat şi îşi poate asuma riscurile unui demers de asemenea anvergură, indiferent de costurile politice.

"Ar fi un element pozitiv în aprecierea, din păcate preponderent negativă, a mandatelor dvs politice. Aţi afirmat că vreţi să lăsaţi, la finalul mandatului dvs, ţara cât mai curată şi un astfel de demers poate ajuta la eliminarea suspiciunilor de mare corupţie pe care proiectul le creează în prezent", se mai arată în scrisoare, Ponta adăugând că, Băsescu fiind un "vechi şi ardent susţinător" al exploatării de la Roşia Montană, poate convinge compania să facă publice informaţii relevante.

Citește și:

Preţul aurului în România a atins un maxim istoric. Investiția de la Roșia Montana, mai actuală ca oricând

Băsescu: “Cred că exploatarea de la Roşia Montana trebuie să înceapă. Noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce în rezerva BNR”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel