Polonia dezvăluie o rețea de spioni rusă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Serviciile speciale ale Poloniei investighează activitățile unei rețele de spioni care acționează în numele Rusiei în Uniunea Europeană, a raportat outlet-ul polonez Onet pe 28 martie, citându-l pe Jacek Dobrzynski, purtătorul de cuvânt al Ministrului Coordonator al Serviciilor Speciale.

Potrivit lui Dobrzynski, forțele de ordine au efectuat percheziții în Varșovia și Tychy, desfășurând o anchetă comună cu mai multe servicii de securitate europene, inclusiv parteneri din Cehia.

"Ca rezultat, au fost documentate activități menite să organizeze inițiative și campanii media pro-ruse în țările UE", a declarat Agenția de Securitate Internă a Poloniei într-un comunicat.

Scopul rețelei de spioni era să slăbească poziția Poloniei pe scena internațională și să discrediteze Ucraina și instituțiile UE.

Potrivit anchetei, cei vinovați au lansat site-ul voice-of-europe.eu, pe care au publicat articole, declarații, comentarii și interviuri care reflectau propaganda pro-Kremlin.

Serviciile speciale au adăugat că acest caz este legat de o anchetă "în cadrul căreia au fost colectate probe împotriva unui cetățean polonez suspectat de spionaj în folosul serviciilor speciale rusești." Atunci, un tribunal polonez a stabilit că bărbatul era finanțat de angajații serviciilor de informații ruse pentru a răspândi propagandă și a efectua provocări politice. Scopul era să construiască zone de influență rusești în Europa, se menționează în raport.

Pe 27 martie, serviciul polonez de combatere a serviciilor militare a inițiat o anchetă împotriva comandantului Eurocorps, generalul Jaroslaw Gromadzinski, determinându-l să fie demis din funcție.

Gromadzinski și-a preluat postul de comandant al Eurocorps în iunie 2023. Înainte de această numire, a fost consilier al șefului Statului Major General în Polonia.

Recent, a lucrat și cu Grupul Internațional de Asistență pentru Securitate - Ucraina din Wiesbaden, unde, alături de personalul militar american, a fost responsabil pentru pregătirea trupelor ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel