Petre Tobă: 10.000 de cadre, deficitul de personal la nivelul MAI

"10.000 de cadre reprezintă deficitul de personal pe întreg ministerul. Pentru Poliția Română este de 5.000 și este în creștere", a declarat Petre Tobă, la ședința de bilanț pe 2015 al Inspectoratului General al Poliției Române.

Ministrul de Interne  a menționat că, în ultima perioadă, au fost înregistrate în jur de 650 de cereri de pensionare.

"De la 1 ianuarie până pe 10 februarie, conform prevederilor noii legi a pensiilor militare, la nivelul Direcției Generale de Management Resurse Umane a MAI au fost înregistrate în jur de 650 de cereri de pensionare, iar în total pierderile, repet, o lună și zece zile, au fost la nivelul de 850 — pe toate armele", a precizat Tobă.

Potrivit acestuia, un obiectiv prioritar îl reprezintă asigurarea resurselor umane.

"O primă măsură am adoptat-o prin creșterea la capacitate maximă a numărului de elevi și studenți din instituțiile de învățământ ale MAI. (...) Am decis să dăm posibilitatea de a trece în corpul ofițerilor celor mai buni agenți sau subofițeri, iar pentru locurile rămase vacante să încadrăm din surse externe. În Poliția Română, ponderea agenților de poliție absolvenți ai unei instituții de învățământ superior este de aproximativ 45%, iar la nivelul MAI sunt peste 36.000 de agenți și subofițeri care au absolvit studii superioare, iar pentru trecerea în corpul ofițerilor am alocat 1.000 de posturi", a precizat Tobă.

Ministrul a menționat că doar cei mai buni vor accede în corpul ofițerilor.

[citeste si]

"Competiția va fi foarte mare, fiind înscriși până în prezent aproximativ 12 candidați pe loc. (...) Pentru a crește transparența și echidistanța, precum și pentru eliminarea oricăror suspiciuni, am adoptat legislația specifică și am creat cadrul organizatoric necesar. Astfel, subiectele vor fi unice la nivel național și vor fi primite exact înaintea începerii concursurilor, la aceeași dată și oră în toată țara, iar sălile de concurs vor fi supravegheate și monitorizate video și cu personal calificat. Sunt în curs de derulare procedurile pentru scoaterea la concurs din sursă externă a peste 2.500 de posturi de agenți și subofițeri. Și pentru aceste posturi am dispus respectarea întocmai a noilor proceduri. Vom lua măsuri ca aceste concursuri să aibă loc într-un singur centru", a spus ministrul Afacerilor Interne.

Petre Tobă a subliniat că Poliția Română este o instituție puternică, modernă, profesionistă, care se bucură de recunoaștere atât în plan național, cât și în plan internațional.

"Anul 2015 reprezintă o etapă de consolidare a rezultatelor pe care Poliția Română împreună cu partenerii săi le-a obținut. (...) Este cel de-al patrulea an consecutiv în care criminalitatea din România este în scădere. A fost înregistrat cel mai mic nivel de criminalitate sesizată din ultimii opt ani, criminalitatea stradală a scăzut pentru al treilea an consecutiv și înregistrează cea mai mică valoare din ultimii 10 ani, iar criminalitatea de mare violență a fost menținută la cote reduse, înregistrând cele mai mici valori din ultimii opt ani. Acest trend al scăderii infracționalității se păstrează și pentru 2016", a declarat Tobă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel