Peter Szijjarto acuză România în cazul Attila Dabis

Peter Szijjarto îşi exprimă regretul faţă de interzicerea intrării cetăţeanului ungar Attila Dabis în România.

Ungaria încearcă să construiască relaţii 'civilizate' pe bază de 'respect reciproc' cu România, dar măsuri precum recenta interzicere a intrării unui cetăţean ungar, oficial al Consiliului Naţional Secuiesc, în această ţară 'nu va ajuta la acest proces', a declarat sâmbătă ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI.

Szijjarto a făcut afirmaţia respectivă la Dunakeszi după ce vineri autorităţile române nu au permis intrarea lui Attila Dabis, comisar pentru afaceri externe al Consiliului Naţional Secuiesc, în România. Şeful diplomaţiei ungare a spus că intrările legale pot fi interzise numai pe baza unei decizii judecătoreşti şi a subliniat că poliţia de frontieră română 'nu a făcut referire la vreo astfel de decizie'.

El a adăugat că autorităţile române au refuzat să comenteze acest caz şi că guvernul ungar va trimite o notă diplomatică Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne ale României. Peter Szijjarto a sugerat că România a încălcat dreptul cetăţenilor europeni la liberă circulaţie în interiorul comunităţii (Uniunea Europeană, n.r.), lucru pe care el l-a calificat drept 'inacceptabil'.

În legătură cu evenimentele de marcare a Zilei Libertăţii Secuilor, prevăzute pentru sâmbătă la Târgu Mureş şi la care Attila Dabis intenţiona să participe, Szijjarto a menţionat că 'nimănui nu trebuie să i se nege dreptul de a comemora eroii istoriei şi şi-a exprimat speranţa că autorităţile române vor 'proceda într-o manieră europeană'.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel