Peter Szijjarto: Ungaria speră că va reuşi cu ajutorul preşedintelui Zelenski restabilirea legăturilor cu Ucraina

Ungaria îi va propune noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski ca relaţiile bilaterale ungaro-ucrainene să revină pe calea anterioară din perioada când comunitatea maghiară din regiunea ucraineană Transcarpatia îşi putea exercita deplin drepturile dobândite ca minoritate, a declarat miercuri premierul ungar Peter Szijjarto în marja unei conferinţe internaţionale pe tema reformelor în Ucraina, desfăşurată în Canada, la Toronto, relatează agenţia MTI.

Într-o declaraţie acordată prin telefon acestei agenţii de presă, Szijjarto a susţinut că fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a urmat o politică antimaghiară. Legile privind educaţia şi limba ucraineană adoptate pe parcursul mandatului acestuia din urmă au încălcat drepturile comunităţii maghiare, a estimat şeful diplomaţiei ungare, argumentând că aceste legi vin în conflict cu standardele europene, cu dreptul internaţional şi cu obligaţiile bilaterale. Acum, cu un nou preşedinte în funcţie, există speranţa că Ucraina nu va continua să urmeze o politică anti-maghiară, consideră Szijjarto, adăugând că declaraţiile lui Volodimir Zelenski au fost până în prezent încurajatoare şi lasă loc pentru optimism. Problema este însă dacă Zelenski va face în aşa fel încât să fie implementate schimbările legislative pentru restituirea drepturilor comunităţii maghiare după alegerile parlamentare din toamnă, a completat ministrul ungar de externe.

Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Ungaria va susţine convocarea unei reuniuni a comisiei NATO-Ucraina şi de asemenea va fi dispusă să pună în practică un plan cuprinzător de cooperare economică cu Ucraina, care să includă şi un ajutor de 50 de milioane de euro în cadrul unui program de susţinere a construcţiei infrastructurii rutiere în Transcarpatia, a asigurat Szijjarto. El a mai menţionat că Ungaria este de asemenea pregătită să reia lucrările comitetelor mixte bilaterale economice şi de protejare a mediului şi să-şi continue programul de dezvoltare economică în Transcarpatia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel