Peste 50% dintre francezi se opun unei eventuale excluderi a Greciei din zona euro

Un sondaj al institutului Ifop pentru săptămânalul francez Le Journal de Dimanche (JDD) arată că francezii se opun în proporție de 53% unei eventuale excluderi a Greciei din zona euro, un scenariu cu care erau de acord într-o proporție covârșitoare în urmă cu câțiva ani, relatează AFP.

Într-un interviu acordat JDD, ministrul francez de finanțe Michel Sapin insistă asupra riscurilor "de o amploare necunoscută" pe care le-ar atrage o intrare a Greciei în încetare de plăți și o ieșire a sa din zona euro.

La întrebarea "Dvs. personal, în cazul în care Grecia nu ar reuși să-și reducă datoria și deficitul, ați fi favorabili sau împotriva unei excluderi a Greciei din zona euro?", 46% dintre persoanele chestionate au răspuns afirmativ, în timp ce 53% s-au pronunțat împotrivă.

Este o inversare a tendinței în comparație cu sondajele Ifop realizate în noiembrie 2011 și iunie 2012. În 2011, 73% dintre cei chestionați erau favorabili excluderii Greciei din zona euro, în timp ce 27% se opuneau unui astfel de scenariu. În 2012, proporția celor favorabili era de 65%, în timp ce procentul celor care se opuneau crescuse la 35.

Citește și: Martin Schulz, mesaj dur la adresa Greciei: Ieșirea din zona euro ar pune capăt subvențiilor Bruxellesului

Simpatizanții Partidului Socialist la putere sunt în mare majoritate împotriva unei excluderi a Greciei (68% împotrivă față de 31% pentru), în timp ce simpatizanții Republicanilor, principalul partid de opoziție, sunt într-o mică majoritate favorabili excluderii (51% pentru și 47% împotrivă). Simpatizanții Frontului Național vor în proporție de 73% ca Atena să fie sancționată, în timp ce 27% se opun.

În interviul pentru JDD, Michel Sapin apreciază că francezii sunt "plini de bun simț". "Ei vor stabilitate și creștere. Sunt conștienți și de faptul că grecii au suferit enorm și că au parcurs trei sferturi din drum, că ar fi o dramă să nu parcurgă și ultimul sfert", a spus ministrul.

O încetare de plăți a Greciei și ieșirea ei din zona euro sunt calificate drept "o zonă necunoscută" de Sapin. "Riscurile sunt de o amploare necunoscută. Deci trebuie evitat acest scenariu", subliniază ministrul francez de finanțe.

Sondajul a fost realizat telefonic pe 19 și 20 iunie, pe un eșantion de 958 de persoane reprezentativ pentru populația franceză în vârstă de 18 ani și peste, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel