Pesta porcină, la o stână din Ilfov

Rodica Mitu / 20 aug 2018 / 16:23 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Virusul pestei porcine africane a confirmat la porci dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, la 4 km de localitatea Tunari, din județul Ilfov.

Prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmată, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință, la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, situată în câmp, la o distanță de aproximativ 4 km de localitatea Tunari, în direcția localității Ștefănești, din județul Ilfov.

Serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și a fost dispusă uciderea porcinelor din anexa gosodărească și ecarisarea carcaselor.

De menționat că au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi cele sacrificate.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

ANSVSA, avertisment

ANSVSA avertizează că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

În 15 august a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, județul Călărași, situată la limita cu județul Ialomița, preciza, joi într-un comunicat ANSVSA.

În prealabil, ANSVA anunța că în perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 județe, Potrivit Autorității, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populației, unul într-o exploatație de tip A și alte 3 în exploatații comerciale și într-un abator aparținând unei exploatații comerciale. De asemenea, tot în aceeași perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreți.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26