Pericol de inundaţii. 4.000 de pompieri în alertă

Mihai Ciobanu / 07 iul 2018 / 10:56 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Autorităţile sunt pregătite să intervină în zonele ameninţate de fenomene meteo periculoase.

 Peste 4.000 de pompieri cu peste 2.500 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase prognozate pentru perioada următoare, informează IGSU. 

''În judeţele aflate sub incidenţa codului de vreme rea s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate conduce la producerea inundaţiilor. De asemenea, pentru asigurarea acţiunilor în sprijinul administraţiei publice locale şi a comunităţilor, pompierii militari au verificat şi pregătit mijloacele tehnice de intervenţie la inundaţii, constând în motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei. La nevoie, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă vor activa grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă'', precizează sursa citată. 

IGSU subliniază că evoluţia fenomenelor meteorologice va fi urmărită din dispeceratul Inspectoratului, pentru a putea fi dispuse măsurile necesare eficientizării misiunilor de răspuns. 

Recomandările ISU

Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă care pot afecta viaţa şi bunurile, IGSU recomandă cetăţenilor ca pe timpul intensificării vântului şi căderilor de grindină să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, parcarea autoturismelor să se facă în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate. 

Totodată, având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, Inspectoratul recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. 

Avertizare meteo

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare de Cod galben pentru perioada 7 iulie, ora 16,00 - 9 iulie, ora 21,00, ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, cantităţi însemnate de apă, averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină în cea mai mare parte a ţării. 

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store şi a Platformei Naţionale de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă "Fiipregatit.ro". 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26