Penurie de carburanți în această vară, avertizează un expert în energie. "Lipsuri de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa"

Penurie de carburanți în această vară, avertizează un expert în energie. "Lipsuri de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa" / Foto: Pixabay, de IADE-Michoko
Penurie de carburanți în această vară, avertizează un expert în energie. "Lipsuri de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa" / Foto: Pixabay, de IADE-Michoko

Europa ar putea fi lovită de o penurie de carburanți în această vară, avertizează un expert în energie.

Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de combustibil în această vară, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel, scrie Reuters.

"Când va începe sezonul principal de vacanță în Europa și în SUA, cererea de combustibil va crește. Atunci am putea observa lipsuri: de exemplu de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa", a spus Fatih Birol.

Birol a avertizat, de asemenea, că actuala criză energetică a fost ”mult mai mare” decât cea din 1970 și că va dura și mai mult.  ”Atunci era vorba doar despre petrol. Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a electricității, simultan”, a mai spus Birol.

Nouă scumpire a carburanților. Expert român: Cu aproximativ 35-40 de bani pe litru

Specialistul în pieţe internaţionale Claudiu Cazacu a avertizat recent că în luna iunie România ar putea avea noi creşteri la pompă, ca efect al sancţiunilor impuse asupra petrolului rusesc.

"Am avut o perioadă în care prețurile au fost relativ stabile la pompă, dar din păcate am văzut o reluare a tendinței de creștere și asta este posibil să continue. În scenariu nostru de bază vedem încă 4-5% creștere la pompă pentru următoarea săptămână și pe parcursul lunii viitoare, și pentru benzină, și pentru motorină, cu păstrarea diferențialului, nu neapărat la același nivel, dar cu motorina care rămâne mai scumpă decât benzina. Din păcate, deși dolarul american a mai pierdut un pic de teren, petrolul a continuat să crească și atunci amortizorul de șoc pe care l-a prezentat cursul de schimb nu este suficient pentru a contracara ceea ce se întâmplă cu prețul pe piețele internaționale. Acest scenariu despre care vorbesc nu este decât unul de bază. Din păcate nu este cel mai pesimist scenariu pe care ni-l putem imagina.", a declarat Claudiu Cazacu pentru Pro Tv.

Claudiu Cazacu spune că în viitorul apropiat am putea vedea creşteri la pompă de până la 40 de bani pe litrul de motorină sau benzină.

″Într-un scenariu de bază, am putea vedea creșteri ale prețurilor carburanților cu aproximativ 35-40 de bani pe litru în perioada următoare - pe parcursul lunii viitoare, cam așa vedem în momentul de față. Într-un orizont mai lung, cred că sunt posibile aprecieri încă și mai mari decât acestea.″⁣, a spus expertul.

"E bine că avem stocuri, însă e insuficient pentru a ne feri cu totul de furtună"

Pe de altă parte, Claudiu Cazacu spune că România are stocuri minime de ţiţei și produse petroliere, stabilite la 1,48 milioane de tone, iar această cantitate nu ne pune la adăpost de eventuale întreruperi în lanțul de aprovizionare.

"E bine că avem stocuri, ne asigură un tampon de siguranță, se adaugă la producția noastră, însă e insuficient pentru a ne feri cu totul de furtună pe termen mai lung. Din păcate, producția noastră este în declin de ceva vreme și fără noi zăcăminte gradul de acoperire din producția internă e pe un trend descendent în ultimii ani.″, a mai spus Claudiu Cazacu.

În urmă cu câteva zile, și Mircea Coșea a vorbit și despre creștea prețurilor la pompă și motivul pentru care motorina este mai scumpă decât benzina. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel