Guvernul austriac anunţă o înăsprire a pedepselor pentru infracţiuni comise cu violenţă.
Guvernul austriac a anunţat miercuri o înăsprire a pedepselor pentru infracţiuni comise cu violenţă, în special asupra femeilor, evocând o recentă creştere a numărului de cazuri de omor având ca victime femei şi în care suspecţii sunt străini, relatează Reuters. 'Am constatat la începutul acestui an că ţara noastră a fost lovită de o serie înspăimântătoare de crime. (...) Observăm că foarte, foarte des indivizii implicaţi în aceste crime violente nu sunt austrieci şi vin din alte ţări şi alte culturi', a subliniat ministrul de interne Herbert Kickl (Partidul Libertăţii FPOe, extrema dreaptă) în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul conservator Sebastian Kurz pentru a anunţa noile planuri.
Pachetul de măsuri anunţat miercuri, care prevede majorarea pedepsei minime pentru viol şi sancţionarea mutilării genitale feminine, nu îi vizează în mod specific pe străini şi era pregătit de mai multă vreme, pe fondul promisiunilor coaliţiei guvernamentale de a înăspri pedepsele pentru agresiuni sexuale şi infracţiuni comise cu violenţă. Remarcile ministrului austriac de interne sunt însă cel mai recent caz în care guvernul de la Viena pune alături imigraţia şi criminalitatea, fără a afirma totuşi că între ele există o relaţie de cauzalitate, notează Reuters.
Citește și: Austria. Decizie privind circulația migranților pe stradă
Deşi cele mai recente statistici disponibile în Austria, referitoare la anul 2017, indică o scădere a criminalităţii, presa tabloidă şi guvernul ţării alpine au prezentat drept o evoluţie inacceptabilă uciderea a opt femei, de la începutul anului, în cazuri fără legătură între ele şi despre care poliţia consideră că au fost comise în majoritate de cetăţeni străini. Principalul suspect în cea mai recentă astfel de crimă, produsă la Viena marţi noaptea, este un cetăţean bosniac. Coaliţia guvernamentală din Austria dintre conservatori şi extrema dreaptă a venit la putere pe fondul crizei migraţiei din Europa, cu promisiunea de a împiedica repetarea valului care a adus în ţară doar în 2015 un număr de solicitanţi de azil echivalent cu 1% din populaţia austriacă, proveniţi în principal din Orientul Mijlociu şi Afganistan.
Kickl şi Kurz au indicat luna trecută că au în vedere creşterea numărului de delicte pentru care refugiaţilor li se poate retrage acest statut şi pentru care pot fi expulzaţi, în afara celor pentru care pot fi luate în prezent aceste măsuri, cum este omuciderea. 'Nu îi prea înţeleg pe experţii care ne critică planurile foarte rezonabile şi corecte în opinia mea. Oricine comite o infracţiune împotriva femeilor şi copiilor în Austria nu merită milă, ci o pedeapsă severă', a mărturisit Kurz.
Citește și: Sirienii se întorc în țara lor. Redeschiderea frontierei cu Iordania
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu