Urmărește emisiunea live


Patriarhul Daniel, mesaj de Sfântul Apostol Andrei - ocrotitor al poporului român și al Catedralei Mântuirii Neamului

Sfântul Apostol Andrei este ocrotitor al poporului român și al Catedralei Mântuirii Neamului, care va fi sfințită pe 30 noiembrie 2018, a spus joi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în predica rostită la Sfânta Liturghie din ziua de sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

"Semn al cinstirii neamului nostru față de Sfântul Apostol Andrei este și faptul că noua catedrală patriarhală — Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională va avea ca hram principal Înălțarea Domnului — Ziua Eroilor și apoi al doilea hram Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute ca, la anul viitor, în aceași dată de 30 noiembrie, să putem sfinți Catedrala Mântuirii Neamului", spus patriarhul.

El a menționat că mai întâi va fi sfințit altarul, "pentru că pictura va fi realizată în anii următori".

"Dar sfințim altarul. Târnosirea Catedralei este programată pentru data de 30 noiembrie 2018, în Anul Centenar, când serbăm 100 de ani de la Marea Unire din 1918. De aceea, pe clopotele deja turnate în Austria și aduse la București, pe fiecare clopot, se scrie că acestea sunt binecuvântare pentru Centenar. Și cel mai mare clopot, de 25 de tone, este dedicat eroilor neamului românesc din toate timpurile și din toate locurile. Sfântul Apostol Andrei deci este ocrotitor al României, al poporului Român și al viitoarei Catedrale Naționale sau Catedrala Mântuirii Neamului", a explicat Întâistătătorul BOR.

De asemenea, el a amintit că în data de 29 noiembrie 2007, în ajunul sărbătorii de Sf Andrei, a fost sfințit locul viitoarei Catedrale, "ceea ce ne arată o binecuvântare deosebită" și în 14 iunie 2009, o părticică din moaștele Sfântului Apostol Andrei a fost dăruită pentru această viitoare catedrală de cardinalul Christoph Schönborn din Vina, care știa că românii iubesc foarte mult pe Sfântul Apostol Andrei".

[citeste si]

La finalul predicii la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Patriarhală împreună cu episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul și cu episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor Timotei Prahoveanul, patriarhul a urat tuturor celor aproape 720.000 de români care poartă numele de Andrei, Andreea și derivate ani mulți cu sănătate, bucurie și ajutor de la Dumnezeu. "Să păstreze și să transmită mai departe credința apostolică primită de la cel Întâi chemat la misiune sau la apostolie de către Mântuitorul Iisus Hristos. Spre Slava Preasfintei Treimi și bucuria noastră a tuturor. Amin", a încheiat patriarhul Daniel.

***
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, este prăznuită de Biserica Ortodoxă Română în 30 noiembrie.

Sfântul Apostol Andrei, pescar de meserie, frate al Sfântului Apostol Petru, a fost cel dintâi chemat la vestirea Evangheliei lui Hristos, dar înainte de a fi apostol al Domnului, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Auzind însă pe dascălul său, atunci când îl privea pe Iisus, spunând: "Iată Mielul lui Dumnezeu!" (Ioan 1, 36), Sfântul Andrei a lăsat tot și a urmat lui Hristos până la moarte și înviere, fiind martor al minunilor și Învierii Lui.

Sfântul Andrei l-a vestit pe Hristos pentru prima dată fratelui său Simon (Petru): "Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, și i-a zis: am găsit pe Mesia (care se tâlcuiește: Hristos). Și l-a adus la Iisus" (Ioan 1, 41, 41).

După Înălțarea Domnului la cer și după Cincizecime, Apostolul Andrei L-a propovăduit pe Hristos în Bitinia, Bizanț, Tracia, Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre, Sciția (adică Dobrogea) și până în Crimeea.

Sfântul Andrei a avut sfârșit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint (în Grecia), cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus de atunci "Crucea Sfântului Andrei".

Ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei este consemnată cu cruce roșie în Calendarul BOR în urma hotărârii Sfântului Sinod din anul 1995. Doi ani mai târziu, în 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua de 30 noiembrie a devenit sărbătoare bisericească națională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001, fiind ulterior consacrată, prin Legea nr. 147/2012, ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel