Participația investitorilor instituționali străini la FP, peste 50%

Investitorii instituționali străini au cumpărat și în luna august acțiuni la Fondul Proprietatea (FP), achizițiile nete de acțiuni însumând în această lună 0,82% din FP, ceea ce a dus la o creștere a participației cumulate a acestora la 50,64%, după ce la finalul lunii iulie instituţionali străini deţineau cumulat 49,82% din FP.

Potrivit unui raport transmis, luni, de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB), participaţiile investitorilor instituţionali înregistraţi în România a scăzut însă uşor, de la 9,71% la 9,34% din capitalul social, iar cea a acționarilor persoanelor fizice străine a continuat să coboare la 6,42%, de la 6,49% în iulie.

De asemenea, acţionarii persoane fizice române au ales să-şi vândă din deţineri, pachetul total coborând la 29,18%, de la 29,57% luna precedentă.

Ministerul FInanțelor are un pachet de 2,65%, iar Fondul Proprietatea controla 1,74% din acţiunile proprii, titluri răscumpărate anul trecut şi care vor fi anulate.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011, FOndul Proprietatea ar putea fi cotat în acest an şi la bursa de la Varşovia.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care controlează indirect circa 14% din acţiuni, şi City of London, care la finele lunii martie avea 9,8%.

Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, este cel mai mare acţionar persoană fizică și deţinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere cu 0,47%, la 0,532 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 7, 33 miliarde lei (1,63 miliarde euro).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel