Parlamentul European a votat rezoluția în care solicită acordarea statutului de stat candidat la UE pentru Republica Moldova

Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Sursă foto: Facebook Maia Sandu

Plenul Parlamentului European a votat în unanimitate rezoluția care acordă Republicii Moldova statutul de stat candidat la Uniunea Europeană.

Plenul Parlamentului European a votat astăzi o rezoluție în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

„Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022; invită instituțiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și pe baza meritelor, iar între timp să-și continue eforturile de integrare a acestei țări pe piața unică a UE și să intensifice cooperarea sectorială; invită Comisia să își finalizeze rapid evaluarea și să ofere Moldovei o asistență deplină pe parcursul acestui proces”, se arată în rezoluție. 

Totodată, Parlamentul European solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar și ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova. În același timp, Parlamentul subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esențial al speranței, care va menține moralul populației moldovene în această perioadă de insecuritate extremă și de dificultăți materiale, conform Deschide.md.

CITEȘTE ȘI    -    Acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE. Băsescu: Este un stat mai european decât unele state membre

Eugen Tomac (PMP), în Parlamentul European: Cetățenii moldoveni au demonstrat că locul lor e în UE. Trebuie să le oferim o perspectivă clară

În cadrul unui discurs susținut în Parlamentul European, Eugen Tomac, europarlamentar din partea Partidului Mișcarea Populară, a vorbit despre necesitatea ca Uniunea Europeană să ofere Republicii Moldova o perspectivă cât mai clară de integrare:

„Sunt foarte încântat că există această dezbatere, astăzi, în Parlamentul European. În anul 2000, când Putin a ajuns la Kremlin pentru prima dată, în Republica Moldova doar 5% dintre cetățenii își doreau o perspectivă europeană. Rusia era extrem de puternic implicată și avea o influență totală asupra societății moldovenești. Am fost implicat direct în procesul de scoatere a Republicii Moldova de sub influența Rusiei, chiar în prima linie. Drept răspuns, Federația Rusă m-a declarat persona non-grata.

Astăzi, însă, domnule comisar, avem o altă realitate dincolo de Prut, în Republica Moldova, pentru că peste 50% din cetățenii Republicii Moldova sunt cetățeni ai Uniunii Europene și trebuie să le dm o perspectivă clară, europeană, pentru că cetățenii din Republica Moldova au demonstrat prin vot, prin mijloace democratice că locul lor este aici, împreună cu noi, și trebuie să le dăm această perspectivă“, a spus Eugen Tomac în plenul Parlamentului European (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel