Eugen Tomac (PMP), în Parlamentul European: Cetățenii moldoveni au demonstrat că locul lor e în UE. Trebuie să le oferim o perspectivă clară

Sursă foto: Captură video
Sursă foto: Captură video

Europarlamentarul Eugen Tomac s-a exprimat în favoarea Republicii Moldova în Parlamentul European.

În cadrul unui discurs susținut în Parlamentul European, Eugen Tomac, europarlamentar din partea Partidului Mișcarea Populară, a vorbit despre necesitatea ca Uniunea Europeană să ofere Republicii Moldova o perspectivă cât mai clară de integrare:

„Sunt foarte încântat că există această dezbatere, astăzi, în Parlamentul European. În anul 2000, când Putin a ajuns la Kremlin pentru prima dată, în Republica Moldova doar 5% dintre cetățenii își doreau o perspectivă europeană. Rusia era extrem de puternic implicată și avea o influență totală asupra societății moldovenești. Am fost implicat direct în procesul de scoatere a Republicii Moldova de sub influența Rusiei, chiar în prima linie. Drept răspuns, Federația Rusă m-a declarat persona non-grata.

Astăzi, însă, domnule comisar, avem o altă realitate dincolo de Prut, în Republica Moldova, pentru că peste 50% din cetățenii Republicii Moldova sunt cetățeni ai Uniunii Europene și trebuie să le dm o perspectivă clară, europeană, pentru că cetățenii din Republica Moldova au demonstrat prin vot, prin mijloace democratice că locul lor este aici, împreună cu noi, și trebuie să le dăm această perspectivă“, a spus Eugen Tomac în plenul Parlamentului European.

În Parlamentul European urmează să fie votată o rezoluție care este susținută de majoritatea grupurilor politice. În textul rezoluției se mai cere și integrarea Republicii Moldova la Piața unică a Uniunii Europene. Prin accesul la Piața unică, produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori din Uniunea Europeană în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă și oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din țările Uniunii Europene.

Se cere acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE. Băsescu: Este un stat mai european decât unele state membre

În Parlamentul European (PE) se cere acordarea pentru R. Moldova a statutului de stat candidat la Uniunea Europeană. Plenul Parlamentului urmează să voteze o rezoluție în care solicită acordarea statutului de stat candidat la UE pentru Republica Moldova.

În timpul dezbaterii rezoluției, fostul președinte al României, europarlamentarul Traian Băsescu a accentuat că Republica Moldova își are locul în Uniunea Europeană și că este un stat mai european decât alte state membre sau candidate. 

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Răspunsul impecabil dat de Chișinău în contextul crizei din Ucraina, inclusiv în ceea ce privește primirea refugiaților este o dovadă clară a faptului că împărtășim aceleași valori și principii. Republica Moldova a demonstrat prin atitudine și acțiune că este un stat mai european decât unele state membre sau candidate. Statutul de partener nu dă niciun fel de certitudine asupra viitorului acestei țări ca stat și nu poate da certitudini nici cetățenilor săi.

Strivită cu tot cu cetățenii săi între interesele a două blocuri gigantice, UE și Federația Rusă, mica republică pro-europeană are la frontiera de Est armata rusă iar la frontiera de Veste o UE care parcă ezită să-i deschidă porțile. Trebuie să înceteze politica concesiilor făcute Rusiei pe seama și în detrimentul statelor din estul Europei. Cer ca UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, conform art. 49 din Tratatul UE”, a declarat Băsescu (citește mai mult AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel