Pachetul legislativ privind protecţia datelor, contestat de SUA

protectia datelor personale
protectia datelor personale

Pe măsură ce internetul şi tehnologiile evoluează, numărul riscurilor este în creştere şi utilizatorii doresc să ştie ce se întâmplă cu datele cu caracter personal pe care le împărtăşesc pe site-urile de socializare, în aplicaţiile mobile pe care le folosesc sau în alte tipuri de servicii online.

Autor: Carmen Băroiu

Având în vedere importanţa semnificativă a protecţiei datelor pentru toţi europenii, inclusiv pentru întreprinderi şi companii, Comisia Europeană a prezentat la începutul anului o propunere pentru o reformă a legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal care însă nu a fost acceptată de către toate părţile interesate.

Propunerea constă într-un Regulament de Protecţie a Datelor Generale (GDPR), precum şi o Directivă, ambele generând câteva dezbateri, discuţii şi întrebări de la prezentarea acestora în luna ianuarie a acestui an.

“În Europa, protecţia datelor cu caracter personal este un drept fundamental şi este un drept permanent”, a declarat Jan Philipp Albrecht, deputat în Parlamentul European şi Raportor al GDPR, în timpul celei de a treia ediţii anuale a “Conferinţei Europene privind Confidenţialitatea şi Protecţia Datelor Personale”, care a avut loc la Bruxelles. Albrecht a subliniat faptul că Regulamentul de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal va fi clar şi simplu, bazat pe reguli anterioare, pentru a genera o armonizare în interiorul statelor membre.

Ambasadorul SUA la UE, William E. Kennard, a salutat noul cadru juridic, spunând că atât SUA cât şi UE împărtăşesc două valori importante: protecţia vieţii private şi libera circulaţie a datelor cu caracter personal, relateaza neweurope.eu.

Însă salutul a fost urmat de comentarii considerate “controversate” de către participanţi. Kennard a declarat că SUA este îngrijorată “să vadă că proiectul de reformă oferă autoritate mare Comisiei pentru a recomanda standarde tehnice pentru protecţia datelor cu caracter personal.“

Potrivit lui, “standardele impuse de guvern nu reuşesc să ţină pasul cu evoluţiile tehnologice şi au tendinţa de a încetini inovarea”. Proiectul de reformă ar putea avea consecinţe negative asupra statelor membre ale UE, SUA şi asupra altor ţări.

În ciuda punctului său de vedere, Ambasadorul a declarat că SUA doreşte să lucreze cu UE pentru a atinge “interoperabilitatea globală a protecţiei datelor cu caracter personal” şi să ofere locuri de muncă, creştere economică şi condiţii bune pentru companii să inoveze într-o piaţă globală.

Christopher Graham, Comisarul European pentru Informaţii , s-a exprimat foarte clar şi a spus că regulamentul este uneori prea prescris şi prea detaliat, dar este un text modern al celor mai bune practici.” El a subliniat că legislaţia ar trebui să se ocupe de “confidenţialitate, nu proces”.

Viviane Reding, comisarul European pentru Justiţie, a apărat rolul important al propunerii. “Normele bune de protecţie a datelor cu caracter personal sunt bune pentru dezvoltare şi societate”, a spus ea şi a adăugat că este necesară o regulă clară care să fie pusă în aplicare şi care să creeze întreprinderi în toate statele membre.

Poate că interlocutori nu sunt de acord cu modul în care va fi aplicată legislaţia, dar toţi au ajuns la concluzia că regulile privind protecţia datelor cu caracter personal sunt necesare pentru a obţine încrederea cetăţenilor şi pentru a stimula inovarea în Europa.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0