Scăpaţi de spectrul disponibilizărilor, care au pus în prim plan pe cei care au acumulat un număr mare de foi de boală, ortacii din Valea Jiului s-au „îmbolnăvit” din nou pe capete, informează Mesagerul Hunedorean.
Autor: Adi Stroescu
Oficialii Companiei Naţionale a Huilei Petroşani sunt convinşi că, aproximativ jumătate dintre aceştia sunt bolnavi, însă pentru unii, foile de boală reprezintă doar un bun motiv de a sta acasă şi de a încasa chiar mai mulţi bani decât unii dintre cei care muncesc. Surse din interiorul CNH Petroşani au confirmat că a fost deja sesizat Ministerul Sănătăţii, care ar trebui să ia măsuri, mai ales în privinţa medicilor care acordă cu prea multă largheţe foi de boală.
De precizat că, în ultimul an, numărul zilelor de concendiu medical de care au beneficiat minerii din Valea Jiului a crescut foarte mult. Astfel, dacă în primele nouă luni ale anului 2010, numărul total al zilelor de concediu medical acordate a fost de 109.681, în acest an, este de 123.043, adică o creştere cu 13.362 de zile. Campioni absoluţi sunt, în continuare, minerii de la Lonea, unde 130 de oameni sunt zilnic bolnavi, adică 11 la sută din efectivul total, urmaţi de cei de la Livezeni, cu 110 angajaţi aflaţi zilnic în foaie de boală. Directorul general al CNH Petroşani, Constantin Jujan, spune că, din cauza numărului mare de foi de boală, există riscul să se sisteze ori să se restructureze activitatea la una sau două unităţi extractive din Valea Jiului. Mai mult decât atât, cei care au beneficiat de un număr mare de zile de concediu medical, dar, în acelaşi timp, au avut şi concediu de odihnă integral, ar putea veni cu bani de acasă la sfârşitul anului.
Citeşte şi:
100 miliarde lei vechi se duc anual pe concediile medicale ale minerilor din Gorj
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu