Orban merge contra curentului: UE critică planul Ungariei de a muta ambasada din Israel în Ierusalim

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

UE a avertizat Ungaria să nu își mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, în urma rapoartelor din presă că o astfel de mutare ar putea avea loc încă de luna viitoare.

Miniștrii de Externe ai Israelului și Ungariei — Eli Cohen și Peter Szijjarto — au ajuns la un acord privind mutarea ambasadei din Israel, la Ierusalim, potrivit cotidianului israelian Zman Yisrael, citat de Politico.

Ministerul de Externe al Ungariei a refuzat să confirme sau să infirme informația presei israeliene. Dar o persoană familiară cu planurile, care a vorbit sub condiția anonimatului din cauza naturii sensibile a mișcării, a confirmat că schimbarea va avea loc.

O astfel de mișcare a premierului ungar, Viktor Orbán, ar fi o victorie diplomatică majoră pentru omologul său israelian și aliatul său, Benjamin Netanyahu, care a fost criticat pentru reformele controversate ale guvernului său pentru a revizui sistemul judiciar al Israelului.

Criticând planurile raportate, purtătorul de cuvânt al UE pentru politică externă, Peter Stano, a spus că în UE ”există o poziție de lungă durată care decurge din rezoluția 478 a Consiliului de Securitate al ONU din 1980, care solicită tuturor statelor membre ale ONU să retragă ambasadele și misiunile diplomatice de la Ierusalim, în Israel”

Decizia Ungariei de a-și muta misiunea diplomatică la Ierusalim ar fi o premieră pentru un stat membru al UE și ar risca să submineze obiectivul pe termen lung al UE de o soluție cu două state pentru Israel și Palestina.

Viktor Orban a făcut un pas în această direcție în martie 2019, când a mutat departamentul comercial al misiunii maghiare din Israel, la Ierusalim. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel