Orban, la un pas de excluderea din PPE

Apelurile pentru sancţionarea lui Viktor Orban se înmulțesc în rândul dreptei europene.

Ipoteza excluderii liderului populist ungar din Partidul Popular European (PPE) este tot mai probabilă cu trei luni înainte de reînnoirea Parlamentului European, având în vedere apelurile la sancţionarea lui Viktor Orban care s-a înmulţit vineri în sânul dreptei europene.

'Toate opţiunile sunt pe masă. Vom discuta în viitorul apropiat despre asta în cadrul Partidului Popular European', a declarat Manfred Weber, liderul grupului PPE din cadrul PE, într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel care urmează să apară sâmbătă. PPE, formaţiune din care face parte şi partidul FIDESZ al lui Viktor Orban, reuneşte formaţiuni de dreapta şi de centru-dreapta din întreaga Europă. 'Cu aceste declaraţii şi campania sa de afişaj, Viktor Orban a făcut un rău considerabil PPE. De aceea aştept de la el să-şi ceară scuze şi să pună capăt acestei acţiuni', a explicat Weber, membru al CSU, partidul frate din Bavaria al CDU, formaţiunea cancelarei Angela Merkel.

Opt partide au intenția de a-l sancționa pe Orban

Premierul ungar a turnat gaz peste foc în urmă cu zece zile, lansând o campanie virulentă împotriva preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (membru ca şi el al PPE, formaţiunea cea mai importantă din cadrul Parlamentului European), acuzând Bruxellesul că susţine imigraţia. 'Vom întreprinde foarte curând acţiuni concrete', a promis Weber în interviul pentru Der Spiegel. 'Cel puţin opt partide (care fac parte din PPE) şi-au manifestat intenţia de a lansa procesul de sancţionare împotriva lui Orban, dar scrisorile semnate nu au ajuns toate până astăzi', a declarat pentru AFP o sursă apropiată de conducerea PPE.

Partidul finlandez Kokoomus, partidele suedeze ale Creştin-democraţilor şi Nya Moderaterna, creştin-democraţii belgieni (CDV-ul flamand şi CDH-ul francofon), precum şi Partidul popular creştin-social luxemburghez (CSV) au dat clar de înţeles că doresc o excludere din PPE a FIDESZ-ului condus de Viktor Orban. În Olanda, preşedintele partidului democrat-creştin CDA, Rutger Ploum, a precizat că formaţiunea sa 'susţine apelul unui număr considerabil de partide din PPE pentru a lansa o discuţie' despre FIDESZ-ul ungar, potrivit unui comunicat. Nu în ultimul rând, şi partidul conservator portughez CDS ar fi de acord cu abordarea acestui subiect, a precizat pentru AFP sursa apropiată de conducerea PPE.

Procedura de excludere

Pentru a declanşa procedura de excludere a unui partid din PPE este necesar ca şapte partide din cel puţin cinci ţări să depună oficial o cerere în acest sens. Data limită este chiar în această zi de vineri pentru a înscrie această chestiune pe ordinea de zi a Adunării politice a PPE (compusă din preşedinţie, conducerea grupului europarlamentar, precum şi un reprezentant al fiecărui partid membru), prevăzută să aibă loc pe 20 martie.

Excluderea FIDESZ ar putea fi decisă cu acest prilej, chiar înainte de un summit al şefilor de stat şi de guvern din UE de la Bruxelles.

Citește și: Dragnea vrea să aducă aurul în România. Semnalul clar transmis de Borza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel