Orban, în fața celui mai greu test. Chirieac explică cum o eventuală înfrângere ar impacta relația României cu Ungaria

Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre alegerile din Ungaria și despre șansele lui Viktor Orbán de a-și păstra mandatul de premier.

Astăzi, 3 aprilie 2022, au loc alegeri în Ungaria, iar Viktor Orbán își păstrează un ușor avantaj față de contracandidatul său la fotoliul de premier, Péter Márki-Zay.

Alianța celor șase partide din opoziție se află acum destul de aproape de partidul Fidesz al lui Orban în sondaje. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Zavecz Research, Fidesz conduce cu 39% sprijin față de 36% pentru opoziție, în timp ce o cincime dintre alegători nu s-au decis încă pe cine să susțină în cursă (citește mai mult AICI).

Bogdan Chirieac: Relația cu România rămâne la fel

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la România TV, unde a vorbit despre alegerile din Ungaria:

„Votul din Ungaria este important ca votul din orice țară membră a Uninii Europene. Nici dacă rămâne domnul Viktor Orbán premier în această țară relațiile României cu Ungaria nu se vor schimba semnificativ, nici dacă va pierde puterea. Am înțeles că, într-un ultim sondaj, dar vedeți că și la ei e ca și la noi, sondajele sunt uneori folosite pentru manipulare, ar fi o diferență ceva mai mică, de doar câteva procente, între Fidesz și coaliția de partide din opoziție. Deci, dacă ar câștiga domnul Péter Márki-Zay tot n-am avea niște probleme fundamental modificate cu Ungaria.

A, că Bruxelles-ul a fost adesea împotriva lui Viktor Orbán și Viktor Orbán împotriva Bruxelles-ului, da, dar nu s-au luat măsuri fundamentale împotriva Ungariei. La un moment dat s-a amânat semnarea PNRR pentru Polonia și Ungaria, dar, cu războiul din Ucraina, Bruxelles-ul a hotărât să dea drumul pe repede înainte.“, a spus analistul politic.

CITEȘTE ȘI    -    Dan Negru: 280.000 de cetățeni români votează astăzi. Dacă nu le convine cine câștigă, ungurii pot să plece in SUA oricând, fără viză

„Ungaria depinde de gazul rusesc“

Președinte Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut un mesaj dur pentru premierul Ungariei, Viktor Orbán, în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

El a mulțumit țărilor care l-au ajutat de când a început războiul, dar s-a oprit la Ungaria unde a zis „pas”. „Ungaria… vreau să mă opresc aici și să fiu sincer. O dată pentru totdeauna. Trebuie să decideți pe cine susțineți. Sunteți un stat suveran. Am fost la Budapesta, e foarte frumos, la fel și oamenii de aici care au avut momente tragice în viață Iubesc acest oraș”, a spus Zelenski (citește mai mult AICI).

În acest sens, Bogdan Chirieac a comentat decizia lui Viktor Orbán de a fi verbal împotriva sancțiunilor, dar de a se manifesta faptic pentru impunerea acestora:

„Zelenski a spus că Viktor Orbán este singurul lider european care l-a sprijinit pe față pe Vladimir Putin, dar, în același timp, e o nuanță aici. Viktor Orbán a criticat sancțiunile împotriva Rusiei, a spus că nu e de acord cu ele, dar le-a aplicat. Deci, nu a ieșit din rând. Tot ce s-a aplicat sancțiune din partea Uniunii Europene a fost aplicată și de Budapesta, cu Viktor Orbán care a spus: Da, noi depindem integral de gazul rusesc. Dacă ne taie gazul, lasă că înghețăm toți, dar îngheață și economia.

Și mai e ceva! Ungaria s-a dezvoltat enorm în acești 12 ani. Rețeaua de autostrăzi a Ungariei reprezintă o dorință și în Germania. În plus, foarte mulți investitori străini fabrică mașini în Ungaria. pentru o țară mică, fără rezerve, fără resurse, s-au impus bine în această parte a Europei și constatăm, cu invidie constructivă, că PIB-ul pe cap de locuitor al ungurilor e mai mare decât PIB-ul pe cap de locuitor al românilor. Sigur, la nivel de țară suntem mult peste, că suntem mai mulți, dar avem de învățat“, a conchis Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI    -    Viktor Orban: Politica maghiară nu este prietenoasă cu Ucraina, nici cu rușii, este prietenoasă cu Ungaria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel