Opoziția din Ungaria vrea un referendum în ziua alegerilor parlamentare. Presiune pe partidul lui Viktor Orban

Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Opoziția din Ungaria își dorește organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare.

Partidele de opoziţie din Ungaria consideră că sprijinul de care se bucură referendumul pe care l-au iniţiat este un pas pe drumul către schimbarea de guvern. Reprezentanţii celor şase partide de opoziţie care şi-au unit forţele pentru a avea un candidat comun pentru funcţia de prim-ministru al Ungariei au vorbit despre asta miercuri, într-o piaţă publică din Budapesta, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi Péter Márki-Zay, candidatul opoziţiei pentru postul de premier.

Péter Márki-Zay le-a cerut oamenilor ca în vederea prevenirii corupţiei şi a sărăciei, aceştia să susţină referendumul, semnând pentru acesta. Politicianul a rezumat una dintre întrebări astfel: “în loc să avem o universitate de migranţi comunişti chinezi, dorim ca pe durata studiilor, studenţii maghiari să aibă parte de cazare la preţuri accesibile”. (Întrebarea se îndreaptă împotriva deciziei guvernului ungar de a construi la Budapesta un campus pentru Universitatea Fudan din China – nota redacţiei)

Despre cealaltă întrebare de la referendum – cu privire la prelungirea perioadei pentru care se acordă indemnizaţia pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă – politicianul a spus că cei care şi-au pierdut locul de muncă în timpul epidemiei de coronavirus trebuie să primească acest sprijin timp de nouă luni, şi nu timp de trei luni, cum se întâmplă acum, aceasta fiind cea mai scurtă perioadă din UE.

Opoziția își dorește cu orice preț înlăturarea lu Viktor Orban

Potrivit lui Márki-Zay, cele două întrebări de la referendum au o semnificaţie mult mai mare decât pare la prima vedere: referendumul croieşte drumul către o schimbare de guvern, în care unitatea va deveni majoritate şi se va reuşi eliberarea Ungariei de sub conducerea celui mai corupt guvern din toată istoria ţării.

Gergely Karácsony, copreşedintele partidului de opoziţie Dialog, primarul general al Budapestei, a declarat că prealegerile şi iniţiativa de referendum au acelaşi scop ca şi schimbarea de guvern, ca Ungaria să fie condusă de un cabinet care nu domneşte asupra poporului, ci îl serveşte. De asta s-au aliat cele şase partide de opoziţie, a adăugat politicianul. Acesta a raportat că partidele de opoziţie au strâns deja aproape 100 000 de semnături de susţinere a referendumului.

Şi în opinia lui Máté Kanász-Nagy, copreşedinte al partidului de opoziţie “Politica poate fi altfel” (LMP), strângerea de semnături pune bazele schimbării de guvern din primăvară. Politicianul a relatat că referendumul a fost iniţiat în vederea creării securităţii sociale şi îmbunătăţirii siguranţei de trai. Să spunem “da” acestui referendum! Să spunem “da” unei schimbări de guvern! Astfel, vom spune “da” şi siguranţei locuirii, siguranţei de trai, a spus Kanász-Nagy.

Întrebat de presă, Gergely Karácsony a spus că sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru a finaliza la timp strângerea semnăturilor pentru ca referendumul să se desfăşoare în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare. Dacă nu se va întâmpla aşa, va fi din cauza faptului că Fidesz se teme de aceste întrebări şi se teme de voinţa electoratului maghiar, a spus primarul general al Budapestei, precizează Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel