Olanda. Patru partide au format o coaliție de guvernare

Sursă foto: Facebook - Mark Rutte
Sursă foto: Facebook - Mark Rutte

Patru partide din Țările de Jos au format o coaliție de guvernare, la mai bine de jumătate de an de la alegerile legislative.

Patru partide au încheiat luni un acord în vederea formării unei coaliţii guvernamentale în Ţările de Jos, la 271 de zile după alegerile legislative din luna martie, informează agenţia de ştiri olandeză ANP, citând un purtător de cuvânt apropiat de negociatori, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Acest deznodământ ar urma să-i permită premierului Mark Rutte (centru dreapta) să conducă guvernul pentru un al patrulea mandat.

Patru partide, în coaliția de guvernare

Cele patru partide care au ajuns la acordul de formare a unei coaliţii sunt Partidul popular pentru libertate şi democraţie (VVD, centru-dreapta), al premierului la final de mandat, Democraţii 66 (D66, centru-stânga), formaţiunea de centru-dreapta Apelul Creştin-Democrat (CDA) şi conservatorii de la Uniunea creştină. Textul acordului la care au ajuns cele patru formaţiuni va fi prezentat Parlamentului miercuri.   

"Textul a fost acceptat", a declarat un purtător de cuvânt al lui Johan Remkes şi Wouter Koolmees, care supervizează negocierile, citat de agenţia de presă ANP. Posturile de televiziune NOS şi RTL au anunţat şi ele acordul.     

Au negociat mai bine de jumătate de an pentru guvern

Negocierile, începute după alegerile legislative de la jumătatea lui martie, au durat 271 de zile, un record pentru această ţară. Mark Rutte, prim-ministru din octombrie 2010, este demisionar din ianuarie din cauza unui scandal legat de alocaţiile familiale, dar continuă să gestioneze afacerile curente.    

Ţările de Jos, confruntate cu un nou val epidemic care a atras măsuri de restricţii nepopulare care au provocat revolte, vor trebui să aştepte totuşi până în ianuarie pentru a-şi cunoaşte noul guvern, timpul necesar pentru ca noua coaliţie să-şi repartizeze ministerele.    

Între altele, se aşteaptă anunţarea a miliarde de euro de investiţii pentru lupta împotriva schimbării climatice, diminuarea deficitului de locuinţe, cercetarea asupra asupra energiei nucleare şi instalarea de bariere de acces rutier, potrivit NOS.    

Proiectul acordului pentru formarea coaliției de guvernare a fost uitat în tren

Liderul unui partid care participă la negocierile în desfăşurare pentru formarea unui nou guvern în Olanda a uitat în tren un proiect al unui acord de coaliţie redactat de liberalii premierului în exerciţiu Mark Rutte şi de creştin-democraţi, document care a ajuns în mâinile presei, relatează miercuri agenţia EFE.

Este vorba despre Gert-Jan Segers, liderul partidului Uniunea Creştină (CU), partener în actualul guvern interimar şi participant la negocierile pentru formarea unui nou executiv în urma alegerilor desfăşurate în luna martie, transmite Agerpres.

Vezi aici mai multe informații: Proiect al acordului pentru formarea coaliției de guvernare, UITAT în TREN de liderul unui partid olandez

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel