Oficiali ai Washingtonului: Netanyahu, un laș. Obama e roșu de furie

Înalți oficiali ai administrației SUA ar fi spus că Washingtonul este "roșu de furie" față de politica Israelului privind locuințele suplimentare și pacea cu Palestina, scrie jurnalistul american Jeffrey Goldberg în The Atlantic

Relațiile americano-israeliene au plonjat într-un ocean de ostilitate, iar oficiali ai administrației Obama l-au descris pe Benjamin Netanyahu ca fiind un laș.

"Treaba cu Bibi e aceea că el este un laș (chickenshit, in engl.)", este remarca furioasă a unui oficial american, făcută într-o discuție cu Goldberg, un jurnalist cu experiență foarte vastă care i-a intervievat atât pe Obama, cât și pe Netanyahu. El a avertizat că relațiile Statelor Unite cu Israelul sunt într-o criză de amploare care s-ar putea acutiza după alegerile din SUA.

Israelul, acțiune incendiară care va înfuria SUA

Netanyahu le-ar fi spus recent mai multor persoane contactate de Goldberg că plănuiește să fenteze administrația Obama și să se adreseze direct Congresului și cetățenilor americani cu privire la dosarul proiectului nuclear iranian. În replică, oficialii Washingtonului spun că Obama este "roșu de furie" pentru că Netanyahu continuă să contruiască așezări în Cisiordania, politică de natură să submineze eforturile de pace ale secretarului american de stat John Kerry.

"Partea bună a lui Netanyahu este că îi este frică să pornească un război", ar fi spus un oficial. "Partea rea este  că nu va face nimic pentru a ajunge la o înțelegere cu palestinienii sau cu statele arabilor suniți. Îl interesează doar să se protejeze pe sine de înfrângeri politice. Nu este (Yizhak) Rabin, nu este (Ariel) Sharon și cu siguranță nu este (Menachem) Begin. Nu are curaj".

Un alt oficial a explicat că administrația Obama nu mai crede că "Bibi" va lansa un atac preventiv asupra facilităților nucleare ale Iranului cu scopul de a împiedica regimul de la Teheran să contruiască un arsenal atomic. "Este prea târziu pentru el să facă asta. Acum doi, trei ani era posibil. Dar, într-un final, n-a putut să se adune și să apese pe trăgaci. A fost o combinație formată din presiunea noastră și lipsa disponibilității sale de a face ceva dramatic. Acum e prea târziu", ar fi afirmat oficialul.

Netanyahu, zdrobit la Casa Albă. Ruptură în relația cu Obama

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel