Șoc în Turcia: alegerile ar putea fi reluate

erdogan plange dc
erdogan plange dc

 

Rezultatul alegerilor desfășurate duminică în Turcia poate fi considerat o lovitură pentru regimul Erdogan, partidul prezidențial nereușind să obțină decât 41% din voturi.  Președintele Recep Tayyip Erdogan s-a implicat puternic într-o campanie extrem de agresivă, sperând să obțină o majoritate de două treimi în favoarea schimbării  Constituției.  Erdogan a eșuat în tentativa de întărire a puterii prezidențiale, apreciază presa occidentală.

Mai mult, după 13 ani în care a condus Turcia, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) este obligat să realizeze o coaliție de guvernare. Însă, în acest moment, atât opoziția de dreapta, cât și partidele de stânga nu doresc să se asocieze cu partidul lui Erdogan.

Potrivit agenției Anadolu, citate de The Guardian, liderul partidului Mișcarea Naționalistă,  Devlet Bahceli, a declarat luni că formațiunea sa va rămâne principala grupare de opoziție și nu va intra într-un guvern al AKP.

Selahattin Demirtas, co-președintele grupării pro-kurde, de stânga (HDP), considerată marea surpriză a parlamentarelor, a respins încă de duminică orice colaborare cu partidul lui Erdogan.

Kurzii, care reprezintă 20% din populația țării, au reușit pentru prima oară să intre în Parlament, depășind pragul de 10 procente prevăzut în Constituție. HDP a susținut, de asemenea, drepturile femeilor, ale minorităților etnice sau sexuale.

Presa guvernamentală scrie că soluția ar putea fi reprezentată de alegerile anticipate, în condițiile în care formarea unei majorități este imposibilă.  Scenariul este plauzibil. Susținătorii lui Erdogan ar putea invoca instabilitatea creată de fragmentarea votului pentru a recâștiga controlul în Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel