Numirea lui Gherasimov, avansare sau retrogradare? De ce Putin i-a înmânat "potirul otrăvit" șefului Statului Major General al Rusiei

Numirea lui Gherasimov, avansare sau retrogradare? De ce Putin i-a înmânat "potirul otrăvit" șefului Statului Major General al Rusiei / Foto: Kremlin.ru
Numirea lui Gherasimov, avansare sau retrogradare? De ce Putin i-a înmânat "potirul otrăvit" șefului Statului Major General al Rusiei / Foto: Kremlin.ru

Află în articol cine este Valeri Gherasimov, noul comandant de război al Rusiei, și de ce a fost numit în această funcție.

Ministerul rus al Apărării a anunțat încă o realiniere a comandanților care conduc războiul din Ucraina, miercuri, în timp ce criticile privind gestionarea luptelor de front cresc, scrie CNN. Ministerul a spus că generalul Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, va deveni comandantul general al campaniei, actualul comandant, Serghei Surovikin, devenind unul dintre cei trei adjuncți ai săi.

VEZI ȘI: Putin își trimite șoimii în Ucraina. Gherasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, numit la conducerea operațiunilor militare

Surovikin fusese numit comandant general al ceea ce Kremlinul numește eufemistic "operația militară specială", în octombrie.

"Generalii sunt mutați din sediu pe front. Surovikin nu este pedepsit și nici Gerasimov nu este pedepsit. Totul este o singură echipă. Ei bine, bineînțeles, cu o oarecare competiție, care se întâmplă întotdeauna printre câinii de top”, a declarat comentatorul de televiziune rus Serghei Markov, miercuri, pe Telegram.

O avansare sau o retrogradare?



Dar decizia îl pune pe Gerasimov, care a fost șeful Statului Major General mai bine de un deceniu, mai aproape de supravegherea directă a campaniei militare, și de responsabilitatea pentru aceasta. Deși Gerasimov a fost o figură cheie în planificarea invaziei, el pare să fi fost ținut mai la distanță încă de atunci, cu o singură vizită raportată la comanda campaniei în interiorul Ucrainei.

Mark Galeotti, membru asociat senior al Royal United Services Institute, a spus că "este un fel de retrogradare pentru Gerasimov sau cel puțin cel mai otrăvit dintre potire. Acum totul este asupra lui și bănuiesc că Putin are din nou așteptări nerealiste".

Gerasimov nu a avut apariții publice săptămâni la rând și nu a fost văzut la parada de Ziua Victoriei de la Moscova de anul trecut, ceea ce a dus la acea vreme la speculații cu privire la poziția sa.

El a vorbit ultima dată cu președintele șefilor de stat major al SUA, generalul Mark Milley, în noiembrie, după ce o rachetă ucraineană de apărare aeriană a aterizat în Polonia.

Nu este clar motivul pentru care Ministerul rus al Apărării a făcut această mișcare în acest moment. Ministerul a spus că este vorba despre "necesitatea de a organiza o interacțiune mai strânsă între ramurile și armele Forțelor Armate" și de a îmbunătăți sprijinul și eficacitatea în "comanda și controlul grupărilor de trupe"

Noua structură


Gerasimov va avea trei adjuncți - Surovikin, comandantul armatei Oleg Salyukov și șeful adjunct al Statului Major General - colonelul Aleksey Kim.

Noua structură se bazează pe faptul că vechimea lui Gerasimov va îmbunătăți coordonarea într-o campanie în care diferite ramuri ale forțelor armate au părut adesea mai puțin sincronizate.

Unii analiști cred că această mișcare ar putea fi și o încercare a ministerului rus de a exercita un control mai strict asupra campaniei militare, înaintea lunilor critice în care restul forței de rezervă mobilizate în toamna anului 2022 va fi desfășurat pe frontul din Ucraina, după antrenament. Armata ucraineană a spus deja că se așteaptă la o nouă ofensivă rusă la începutul primăverii. Un atac major rus ar putea avea loc "în februarie, în cel mai bun caz în martie și în cel mai rău caz la sfârșitul lunii ianuarie", a spus comandantul militar general din Ucraina, generalul Valery Zaluzhny.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel