Nu mai consuma băuturi carbogazoase. Pericolele la care eşti expus

Ana Vasilescu / 04 sep 2019 / 17:47 Salveaza PDF Comentarii
Băuturi carbogazoase
Descriere foto: Băuturi carbogazoase

Potrivit unui studiu realizat în 10 ţări europene, consumul de băuturi carbogazoase reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. 

Populația analizată a cuprins 451.743 de participanți din Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Regatul Unit. Aceştia au fost recrutaţi între ianuarie 1992 și decembrie 2000. Cel care a condus cercetatea a fost Neil Murphy de la Agenția Internațională de cercetare a cancerului din Lyon.

Cercetătorii și-au concentrat atenția asupra consumului de băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali și pe cauzele a peste 41.000 de decese în perioada acoperită de studiu.

„Consumul frecvent de băuturi carbogazoase zaharoase crește aportul de energie care poate duce la creșterea în greutate și obezitate", a arătat studiul.

Rezultatele studiului

 

Au luat parte la studiu 321.081 de femei (71,1% dintre participanți) și 130.662 bărbați, cu o vârstă medie de 50 de ani. După o monitorizare medie de 16 ani, au fost înregistrate decesele a 18.302 de bărbați și 23.391 de femei. Dintre aceștia 43,2% din total s-au datorat cancerului; 21,8% au rezultat din boli vasculare, iar 2,9% s-au datorat bolilor digestive.

Studiul a constatat un risc mai mare de deces din cauza bolilor vasculare legate de consumul a două sau mai multe pahare de băuturi carbogazoase îndulcite artificial și un risc mai mare de deces din cauza bolilor digestive legate de ingestia a încă un pahar pe zi.

Cercetătorii au remarcat că nu a fost găsită o relație între consumul de băuturi carbogazoase și rata generală a deceselor prin cancer. „Rezultatele acestui studiu susțin campaniile de sănătate publică în curs de desfășurare care vizează reducerea consumului de băuturi răcoritoare", scrie 20minutos.es.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26