Urmărește emisiunea live


Noul Procuror General, desemnat. Urmașul lui Tiberiu Nițu

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, se întâlneşte marţi cu cei patru candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de procuror general al României.

Potrivit anunţului MJ, pentru ocuparea funcţiei de procuror general al PÎCCJ şi-au depus candidatura: Gheorghe Ivan - procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Oana Andrea Schmidt-Hăineală - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi membru al CSM, Augustin Lazăr - procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia şi Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al PÎCCJ.

Calendarul procedurii de selecţie a procurorului general prevede că pe 23 martie propunerea va fi transmisă CSM pentru avizare.

După încheierea procedurilor de la CSM, propunerea ministrului Justiţiei va fi transmisă preşedintelui Klaus Iohannis până pe data de 22 aprilie.

Criterii

Candidaţii la funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să îndeplinească o serie de criterii de integritate şi profesionalism. Criteriile de integritate vizează obiectivitatea şi imparţialitatea în exercitarea funcţiei, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor şi influenţelor de orice natură, respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea şi onoarea profesiei, standarde etice ridicate şi capacitate de decizie obiectivă, precum şi absenţa oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii. În privinţa profesionalismului, pe lângă condiţiile prevăzute de lege - vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, calificativul 'foarte bine' la ultima evaluare şi nicio sancţiune disciplinară primită în ultimii trei ani -, candidaţii trebuie să dea dovadă de o serie de aptitudini specifice funcţiei.

[citeste si]

Este vorba despre capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, viziune managerială, experienţă profesională relevantă, capacitate decizională şi asumarea răspunderii, capacitate de gestionare a situaţiilor de criză, motivare şi capacitate de relaţionare şi comunicare.

Ministerul Justiţiei a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcţie rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Niţu. Tiberiu Niţu a demisionat pe 3 martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel