Președintele de extremă dreapta al Argentinei, Javier Milei, s-a luptat cu inflația prin impunerea unor reduceri drastice ale cheltuielilor, ceea ce a dus la sărăcie generalizată.
Rata sărăciei din Argentina a crescut la aproape 53% în primele șase luni ale președinției lui Javier Milei, oferind primele dovezi clare despre impactul măsurilor dure de austeritate ale liderului libertarian de extremă dreapta asupra populației.
Noua rată a sărăciei, raportată joi de agenția guvernamentală de statistică, este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, când țara a fost zguduită de o criză economică catastrofală, și înseamnă că 3,4 milioane de argentinieni au fost împinși în sărăcie în acest an.
De la preluarea funcției în decembrie, autoproclamatul „anarho-capitalist” – care a făcut campanie cu un ferăstrău în mână pentru a simboliza tăierile pe care le va face – a redus drastic cheltuielile publice în încercarea de a stăpâni inflația cronică și de a elimina deficitul bugetar.
Administrația sa a înghețat pensiile, a redus ajutorul pentru cantinele sociale, a tăiat programele de asistență socială și a oprit toate proiectele de lucrări publice. Zeci de mii de angajați publici au fost concediați, subvențiile pentru energie și transport au fost reduse, ceea ce a crescut costurile, iar puterea de cumpărare s-a erodat.
Kirsten Sehnbruch, expert în America Latină la London School of Economics and Political Science, a declarat că nu a văzut niciodată o creștere atât de mare a ratei sărăciei. „Acest nou program economic nu protejează pe cei săraci,” a spus ea. „Saltul este absolut îngrozitor.”
Cu toate acestea, tăierile bugetare ale lui Milei au fost aplaudate de piețele financiare, investitori și de Fondul Monetar Internațional, față de care Argentina are o datorie de 43 miliarde de dolari. Inflația lunară a scăzut, de asemenea, de la aproximativ 26% în decembrie la aproximativ 4% în iunie, unde a rămas, deși inflația anuală rămâne una dintre cele mai ridicate din lume, depășind 230%.
María Claudia Albornoz, o angajată comunitară din Santa Fe, a spus că guvernul a „provocat o situație de disperare”. „Resimțim asta în frigider, gol și scos din priză. Banii nu mai au absolut nicio valoare. Avem trei locuri de muncă și nu este suficient,” a spus ea.
Printre cei afectați se numără și Catalina, în vârstă de 33 de ani, care lucrează pentru ministerul justiției și a fost informată săptămâna trecută că își va pierde locul de muncă în curând.
„Săptămâna trecută, ni s-a spus la 2.500 dintre noi că vom rămâne fără loc de muncă până la sfârșitul acestui an, cu excepția câtorva ‘norocoși’ care vor fi ofertați să continue să lucreze același număr de ore pentru jumătate din salariu,” a spus ea. „Caut un alt loc de muncă de luni de zile, dar nu există oportunități. Nu știu cum o să mă descurc. E înfricoșător”, a spus aceasta.
Christopher Sabatini, cercetător senior pentru America Latină la Chatham House, a declarat că declinul economic era inevitabil în contextul controlării inflației, făcând referire la crize istorice similare în Brazilia și Bolivia, dar a pus sub semnul întrebării eficiența schimbărilor implementate de Milei.
„Este un teren periculos. Întrebarea este: va avea acest plan de austeritate vreun beneficiu? Ce urmează? Poate el într-adevăr să controleze cheltuielile din sectorul public? Poate să stabilizeze moneda? Fără asta, nu faci altceva decât să creezi sărăcie,” a spus el.
Deși cota de popularitate a lui Milei a rămas ridicată, sprijinul public pare acum să scadă. Un sondaj publicat luni a relevat o scădere de aproape 15% în septembrie, cea mai abruptă cădere din cele nouă luni de guvernare ale sale. Sondajele recente arată că temerile legate de inflație au fost înlocuite de îngrijorări privind pierderea locurilor de muncă și sărăcia.
„Pentru o țară care, istoric, s-a mândrit cu statutul său de națiune de clasă mijlocie, acest nivel de sărăcie este extrem de dureros,” a declarat Sabatini.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Milei a spus că guvernul a „moștenit o situație dezastruoasă” de la guvernele anterioare de stânga.
„Ne-au lăsat în pragul de a deveni o țară cu aproape toți locuitorii săraci,” a spus Manuel Adorni. „Orice nivel de sărăcie este îngrozitor. Facem totul, absolut totul, pentru ca această situație să se schimbe", a afirmat acesta, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News