Nemira publică testamentul lui Valentin Nicolau: Oriunde mă duc, numai de mine dau

Un manuscris valoros a fost publicat de Editura Nemira.  Valentin Nicolau, dramaturg, fost președinte al Televiziunii Române, s-a stins fulgerător din viață, în 13 ianuarie. Scriitorul își lansase cu două luni în urmă o carte, ”Basmania. Răspântia gândurilor”, la Gaudeamus.

Autor a nu mai puțin de șase volume de teatru, Nicolau lucra la un nou volum de texte dramatice. Cele trei piese într-un act pe care a apucat să le scrie au fost publicate de Editura Nemira sub titlul  ”Oriunde mă duc, numai de mine dau”. Cele trei texte (Om fără om, Francezul și Fotografia) sunt completate de eseul ”Un teatru al cunoașterii interioare”, rămas în manuscris în trista zi de 13 ianuarie.

Marți, 31 martie, Editura Nemira va organiza în grădina Cafenelei Cărturești un spectacol lectură cu aceste ”vise într-un act”. Vor citi actorii George Costin, Adrian Nicolae, Sorin Miron, Alexandru Pavel, Nicoleta Hâncu şi Mihaela Velicu. Spectacolul va fi urmat de o prezentare a volumului făcută de regizorul Victor Ioan Frunză şi criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu şi Monica Andronescu.

Piesa ar trebui să se joace într-o catedrală

Volumul, completat cu un eseu aflat în manuscris,  este prefațat de George Banu. Criticul identifică în această ”opera ultima” un autoportret, o serie de mărturisiri care acum ies  la lumină, asemeniunui cod secret.

Frazele din această piesă (Om fără om-n.r.) capătă un sens parabolic sau chiar vizionar, scrie Banu, azi, când în lume se ucide în numele religiei, când fanatismele se exacerbează. Viața confirmă opera, arată criticul, avertismentullui Valentin Nicolau fiind scris înainte de tragedia de la Charlie Hebdo.

Piesa ar trebui jucată nu pe scenă, ci într-un spațiu religios, cum ar fi o catedrală, scrie George Banu.

Citește și Cine a murit când a murit Nicolau

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel