Negocieri Brexit. Theresa May, tensiuni uriașe în Marea Britanie

Politicieni din opoziție și media din Marea Britanie au acuzat-o pe șefa guvernului de la Londra, conservatoarea Theresa May, că se supune cererilor Uniunii Europene (UE). 

 

Acuzele vin după ce în presă au apărut relatări potrivit cărora ea și-a mărit oferta pentru UE în scopul de a rezolva problema legată de factura pentru Brexit, relatează miercuri agenția DPA.

Prețul unei viziuni imperiale iluzorii a Marii Britanii post-Bexit: 45 miliarde de lire sterline (59 miliarde de euro), precum și o pierdere de influență și în comerț, a declarat Tom Brake, purtătorul de cuvânt pentru Brexit al liberal-democraților (pro-UE), care vor organizarea unui al doilea referendum din momentul în care este convenit un acord privind Brexit-ul.

Marea Britanie se pleacă în fața UE în căutare de progrese privind Brexit-ul, scrie Financial Times, citând diplomați ale căror nume nu sunt făcute publice și care sunt de părere că guvernul ar putea plăti o sumă netă de până la 45 miliarde de euro (54 miliarde de dolari).

Negociatorul șef al UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a afirmat miercuri la Berlin că negociatorii pentru Marea Britanie și UE nu au ajuns încă la o soluție financiară. Lucrăm încă, a precizat el.

Politicieni din Marea Britanie au reacționat însă mult mai puternic. Parlamentarul laburist Chuka Umunna, un susținător de seamă al taberei 'Open Britain', pro-UE, a afirmat că schimbarea este foarte semnificativă.

Ministrul de externe Boris Johnson, ministrul mediului Michael Gove și alții din tabăra Leave, pro-Brexit, nu au spus niciodată că va fi plătită o sumă mare pentru separarea de UE, ci mai degrabă invers, a scris Umunna pe Twitter.

Această nouă mare realitate înseamnă că cele 350 milioane de lire sterline suplimentare pe săptămână pentru sistemul național de sănătate (NHS, National Health Service) — fără de care partizanii taberei Leave spun că ei ar fi pierdut referendumul pentru Brexit — pur și simplu nu vor exista, a mai spus Umunna.

Henry Bolton, liderul Partidului pentru Independența Regatului Unit (UKIP), anti-UE, a calificat oferta drept scandaloasă .

La rândul său, fostul lider al UKIP, Nigel Farage, scria în ediția de miercuri a cotidianului Telegraph că oferta Londrei reflectă o cedare a guvernului în fața UE care va uni într-un dezgust poporul britanic.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel